14 února 2010


Žánr : Fantasy ( Akční - Válečná )

Informace o knize naleznetete dole !


Jako první knihu,kterou zde uvedu,bude kniha kterou jsem dočetl před dvěma dny.Její název je Jumper.Tato kniha byla ( tedy aspoň pro mě) dobrým zabavením na několik hodin.
A teď k jejímu příběhu :



19-ti letý letý kluk hlavní postavy tohoto příběhu,je docela obyčejný člověk.Tedy aspoň si to o sobě sám myslel do doby než...
Davey vyrůstal delší dobu jen ve výchově svého otce.Tedy když se mluví o té "výchově",tak tedy musím říct,že nebyla zrovna vzorová.Jeho otec je velký alkoholik,který jej týrá (fyzicky i psichicky) od doby,kdy jej opustila jeho žena.(No,taky měla dobrý důvod ne?Mít za muže takového zlosyna který ji taky mlátil...)
Ale tomuto týraní Daveho mělo jednoho dne skončit.Toho dne byl Davey ve svém pokoji a četl si své knihy.Mimochodem Davey byl velký milovník knih a četl si v každé volné chvíly.
Ale najedou slyší otce,jak se belhá po schodech nahoru směrem kněmu,aby ho potrestal, (Jinými slovy zmlátil) za to,že si nesplnil své povinosti.(Davey v domácnosti dělá všechno sám,jelikož jeho otec toho není schopen.Samosdřejmě si za tím představte lahve Whisky.)
Davey už tedy jen čeká na to,na co je již zvyklý několik let.
Jeho otec vpadne do jeho pokoje,sundá si pásek od kalhot a je odhodlaný Daveho zmlátit jako psa. "Ale táto,slíbil jsi,že už me nebudeš mlátit tou sponou!" "Drž hubu ! "
A to bylo poprvé ,kdy si Davey přál být kdekoliv na světě,jen ne vtomto pokoji s timto zlosynem.
A ejhle...
Davey otevře oči a nachází se v městské knihovně.Ano,jak už jste jistě uhádli,tak hlavní postava tohoto příběhu je "teleport",tedy nadpřirozená bytost,která se dokáže teleportovat z místa na místo v jaké koliv vzdálenosti.
____________________________________________________________________
Tedy,tak trochu jsem vám už otevřel pohled o čem tato kniha asi bude,takže kdo si chce knihu přečíst ,tak ať už dále nečte.K čemu číst knihu,když znáte její příběh?Samozdřejmě zde nebudu líčit všechno co se stalo,to vám může dát jen kniha,ale kdo chce vědět více...
____________________________________________________________________
Davey je zmatený,nechápe jak se sem dostal,ale je mu jasné,že domů se už nevrátí.Jde tedy o útěk z domova od týrajícího otce a cestu k dobrodružství po celém světě.
Davey ještě neví,že je teleport a první co udělá po tom co se dostal do knihovny je,že bezmyšlenkovitě vyhledá pumpu.(Prostě nějaké místo kde jsou lidé,má totiž hlad a domů se vrátit nemůže.)
Zde Davey potkává chlápka Toppera Robinse (Vysoký a zároveň tlustý muž,s lalokem kůže ve výstřihu košile s křivě žlutými zuby.
Tento muž Daveho osloví a nenápadně sním začína navazovat konverzaci.Davey se sním dá tedy do řeči.
Muž mu nabízí jídlo a odvez z města.Davey neochotně,ale přece přijíma jeho nabídku.(Stejně mu nic jiného nezbývalo)
Asi po 900 km od města muž zastavuje a po té vystupuje z vozidla (Kamión).Kdo ví od kud se vynoří další dva muži.Teprve ted Davymu docházi,že muž ho podvedl na talíři jednoho jídla.
Tři muži včetně Troppera se blíží ke kamiónu s úmyslem ho otevřít a po té Davyho znásilnit.A tenkrát to bylo po druhé co si Davey přál aby byl kdekoliv na světě,jen ne stěmito muži na tomto proklatém místě.
Náhle zase stojí v městské knihovně 10 minut od svého domu.Davey je o to zmatenější.Nachází se 10 minut od domu,od svého otce...Je zase na začátku.Davey si to vykládá,jako mozkovou poruchu.Mezeru mezi tim co se stalo.Omyl.
Abych shrnul tento příběh,tak Daveyse pomalu vzpamatovává a začíná skoumat svou schopnost "Existují ještě další jako jsem já?"
Když Davymu dojde,že je teleport,je mu jasné že to takhle dál nejde.Utekl z domu,nemá peníze,nemá jídlo,nemá kde spát, nemá skoro nic...Ale má svou schopnost.Davey zjistí,že se může teleportovat jen na místa ,kde už někdy v životě byl.Davey potřebuje peníze.A tak mu tedy začíná napůl ilegální život.(Když říkám ilegální,tak po té vyloupil banku a vzal si z ní aniž by byl spozorován jeden milión dolarů.Nic méně by z něj byl dokonalý zločinec,jen si to představte : Dostat se z jedné banky zase zpátky do svého doupěte nespozorovaně a to hned,nabrat peníze z banky a dát si je doma na postel a tak to udělat asi 10x.)Davey si založí doupě v New Yourku ,ale hodně cestuje,čímž si otevírá možnost se zde potom v okamžiku vrátit ( Teleportovat).
Stále jej však tíží vzpomínky na jeho nezvěstnou matku a touží ji znovu,po 6-ti letech spatřit.Po několika dením pátrání se mu to podaří,ale osud mu není přán.Několik hodin po prvním setkání,je jeho matka zavražděna teroristy na letišti při cestě letadlem domů.
Davey stále v nebezpečí ,alespoň usiluje o nalezení jejich vrahů.Velkou podporu má ve své součastné lásce Milie.Na své cestě se Davey setkává s mnoha tragédiemi a obtižemi,ale jeho odvaha,silný charakter a neobvyklá schopnost mu dovolují překonat téměř cokoliv.¨
____________________________________________________________________
Informace o knize
  • Autor : Steven Gould (1995)
  • Vydání : První
  • Ilustrace : Nejsou
  • Počet stran : 351
  • Výška knihy : 20 cm
  • Šířka knihy : 12,5 cm
  • Hřbet knihy : 2,6 cm
  • Nakladatelství : Baronet a.s Izraelská 6,Praha 10,roku 2008
  • Český překlad : Jana Pavlíková
  • Běžná cena knihy : 279 Kč
Doporučení

Kniha má +- 20 cm na výšku ,12,5 cm na šířku a asi 2,6 cm má hřbet knihy o počtu 351 stran,takže nemusíte být velký čtenář,kniha není velká.Příjdou si zde na své čtenáři,kteří rádi čtou sci-fi - romány,tedy říběh s hrdinou v dnešním světě ale s nemožnými možnostmi.Kniha je taká ve filmovém podání.Není náročná na čas čtenáře.Udivilo mě,že jsou v této knize sprosté slova a sexualita,i když sprostých slov zde není mnoho a sexuality ještě méně.Běžná cena knihy je 279 Kč,ale jistě se dá vypůjčit i v knihovně.(I pro děti a mládež,tedy aspoň v Ostravě)

____________________________________________________________________

3 komentářů:

Kyle Weit řekl(a)...

Nice! :)

Anonymní řekl(a)...

jsem četl...

Anonymní řekl(a)...

kniha dobrá, film taky, jenom kdyby se ještě zfilmoval ten příběh z knihy

Okomentovat