14 února 2010

Žánr : Fantasy ( Akční - Válečná )


Informace o knize naleznete dole !


Dalším příspěvkem tohoto dne bude kniha se jménem Amulet Samarkandu,kterou jsem dočetl včera večer.Tato kniha je prvním dílem Bartimaeove Trilogie,tedy kniha ma tři díly.Zatím mam přečtený jen první díl,ale v blízké době hodim okem po druhém díle a potom samozdřejmě po třetím díle.A teď opět k obsahu děje :


díl první = Amulet Samarkandu
díl druhý = Golemovo oko
díl třetí = Ptolemaiova Brána

Začněme tedy první hlavní postavou a tou je Nathaniel.
Nathaniel je poměrně mladý kouzelnický učen,žijící v Londýně,který pilně studuje u svého Mistra,již od 5-ti let,aby se jednoho dne mohl stát členem vládní elity.Mistr si ho pořídil před dávnou dobou jako učně,sice neochotně ale přece.
Všechno je v pořádku,dokud do jejich sídla nepříjde na návštěvu mocný mág Simon Loverace.Tento mág je "přítel" Nathanielova Mistra.Mistr se chce před Loveracem pochlubit svým učněm.Loverace si ho prolouskne.Nathaniel je ale chytrý a pilný učeň.Na všechny otázky v ohledu magie Nathaniel Loveracovi bezchybně odpovídá.Odpovída mu dokonce i na otázky,o kterych se neučil.Tedy aspoň podle jeho Mistra.Jenže Nathaniel je nadanější než si jeho mistr myslí.Potají studuje magii mnohem více než si jeho Mistr myslí.(Řekl bych že tento hoch už toho umí víc ,než jeho mistr )
Jenže Loverace je tip člověka ,který neumí prohrávat.Nathaniel je ponížen,jelikož ho Loverace podceňuje a jeho mistr se ho porpvé nezastane.
Nathaniel má zlost.A tak pošle na skupinu mágu (hned po sešlosti) malé magické potvůrky,které dokážou pekně uškodit méně zkušeným mágům.Jenže Loverace se ubráni a odhalí Nathaniela.Ostatní mágové na tom tak dobře nebyli.
Nathaniel za tuto lumpárnu dostává výprask bičem,a tenkrát to bylo po druhé co se jej jeho Mistr nezastal.
Nathaniel ma v sobě velký vztek a nenávist vůči Loveracovi,ale i vůči mistrovi,který se jej nezastal.A tak Nathaniel střádá plán,jak se pomstí Simonu Loveracovi
_____________________________________________________________________
Opět říkám,že kdo si chce knihu přečíst ať nečte dále...Nemá cenu číst knihu když znáte jeji obsah,ale to už jsem říkal,takže jestli knihu třeba číst nechcete a chcete si jen udělat zápis do svého čtenářského deníku,aby jste za to ve škole měli dobrou známku,tak pokračujte. :)
_____________________________________________________________________

A tady se setkáváme s druhou hlavní postavou a ta se jmenuje Bartimeus.
Bartimeus je tisíc let starý Démon,nebo-li Džin střední urovně,s velkou mocí a vtipnými hláškami (Některé zde dole uvedu).
Démoni jsou bytosti,které po vyvolání magy splní každé přání,pokud mág má velké zkušenosti a umí vyvolávací rituál.Funguje to na způsobu jména.Mágové znají Demonovi pravé Jména a díky tomu je mohou ovládat.
Démoni mágovo jméno neznají a proto musí poslouchat mágové rozkazy.Ovšem stačí jedna mágova chyba a démon toho využije ve svůj prospěch.Démoni jsou proradní intrikáni,ostatně jako Mágové.
Nathaniel démona vyvolává poprvé v životě.Když Démona vyvola,(Bartimeus)Démon se ho snaží zmást...(samozdřejmě si neodpustí vtipné hlášky)
Nathaniel ale není hloupý,všechny informace,které by dali démonovi páku schoval.
Z toho je Bartimeus celkem zmatený..Vždyť je to přece jen malej kluk..Ještě udivenější ovšem je,když Nathaniel příjde s úkolem,aby ukradl Amulet Samarkandu.
Amulet Samarkandu, podle názvu knihy je horké zboží,o které má zájem naprosto každý.Je to amulet,jehož majitel je co se týče obrany neproniknutelný.Odrazí každé kouzlo,každé mocné bytosti.Uvnitř amuletu je totiž zakletá velmi mocná bytost.
A ted zpátky k Bartimeovi.
Bartimeus souhlasí s úkolem,stejně mu nic jiného nezbývá a jde pátrat po Amuletu do Loveracova sídla,který je jeho vlastník.
Bartimeus po dlouhém pátrání zjistil mnoho o Amuletu Samarkandu a taky nějakou špínu na Simona Loverace.Ovšem je pronásledován celou elitou jednotek a na úťeku čeká až si jej jeho pán povolá z pět do jeho Londýnského pokoje.Bartiemovi se povedlo odcizit amulet a teď se skrýva a prchá před elitou.(Má zlost,a neodpustí si vtipné hlašky na učet mladého mága)
Když je konečně povolán,vysype Nathanielovi co zjistil a dá mu amulet Samarkandu.Teď když splnil úkol očekává že jej Nathaniel propustí..Omyl,Nathaniel sním má ještě další plány.
Nathaniel poručí Bartimeovi ,aby odnesl Amulet do Mistrovi pracovny.(Kdyby na to Loverac přišel,svedlo by se to na jeho mistra.)

Bartimeus má vztek...Celou noc utíkal před elitami,schovával se atd,a teď ho jeho pán nechce propustit.Čeká na vhodnou chvíly aby zavedl proti Nathanielovi proti útok.A ten se stal.
Nathaniel po té co poručil bartimeovi aby odnesl amulet do Mistrovi pracovny a pak mu řekl aby přišel za ním zpátky.
Jenže mezi tím k němu do pokoje příjde mistrova žena s prosbou ať se Nathaniel dostaví do Mistrovi pracovny..Nathaniel nemá na vybranou a ví co to znamená.Řekl přece ať se démon vrátí k němu...Démoni jsou strašné mršiny,berou vás ve všem za slovo.Když jim říkate rozkaz,musíte ho říct na jeden nádeh,kdyby jste to řekli s čárkama,demoni by jsi to mohli vylíčit jako tečku.Jsou mazaní.
Samozdřejmě když Nathaniel vejde do Mistrovi pracovny,první co udělá je,že ho Nathaniela oslovi jeho vlastním jménem.
Bartimeus zatím v podobě pavouka v horní části místnosti ( na stropě v pavučině) tancuje radostí.
Znamená to totiž,že Bartimeus už nemusí poslouchat jeho rozkazy.Když Nathaniel vejde do svého pokoje,Bartimeus už celej štastnej sedí uprostřed pergamenu . ( To je papír,diky kterého se vyvolávají démoni.)
Bartimeus vyzrál na Nathaniela,ale Nathaniel není hloupý..Vymyslí pod nátlakem proti lest.Dá Bartiemovi úkol a pohrozí,že jestli nesplní úkol bude zakletý do malé krabičky spolu s tabatěrkou.(Což je něco,co démoni nesnáší) Bartimeus je doběhnut...Může Nathaniela podvést a vyžvanit jeho jmeno všem Démonům,ale jestli to uděla,bude trpět spolu s Nathanielem.Jsou teď tedy na jedný lodi,a pracují na ničí rozkaz...Spojením svých sil oběví tajemství amuletu samarkandu a taky Loveracových úmyslů..Abych to skrátil tak Loverace má v plánu ziskat z pět amulet,(před tím ho ukradnul)aby mohl na srazu všech Mágu povolat nejsilnějšího Démona,kterého ješte nikdo nepovolal..Když zemřou ostatní mágové stane se Loverace mocnějším mágem.Když má Loverace Amulet Samarkandu ,Démon mu neublíží.Tomu se Nathaniel a Bartimeus po tom co to zjistí snaží zabránit..A to se jim podaří díky Nathalianových vědomostech a Bartimeusové vychytralosti.

____________________________________________________________________

Informace o knize
  • Autor : Jonathan Stround
  • Vydání : První ze tří
  • Ilustrace : Nejsou
  • Počet stran : 399 str
  • Výška knihy : 20,5 cm
  • Šířka knihy : 13 cm
  • Hřbet knihy : 3,4 cm
  • Nakladatelství: Miramax books,Hyperion v New Yorku v roce 2003
  • Český překlad : Petra Diestlerová
  • Běžná cena : 140 Kč

Doporučení

Zde si příjdou na své čtenáři Fantasy.Nachází se zde součastný Londýn,mágové,kouzelníci a intriky.Také kdo má rád knihy na díly.Tato kniha je Trilogie (3 Díly).A mimo to ještě kdo má rád vtipné provedení.Tato kniha dokáže opravdu dobře pobavit,už se těším na další díl...Přeji příjemnou zabavu a teď některé vtipné hlášky Démona - Džína Bartimeuse

____________________________________________________________________

Vtipné hlášky Bartimeuse
bartimeus : (je s malým šotkem a požaduje od něj informace,ale šotek je drzý a nechce nic říct) Dám ti malou radu,prohlásil jsem.Obvykle moc neprospívá zdraví chovat se hrubě k někomu,kdo je větší než ty,hlavně když tě právě drží pod kamenem.
Šotek : Můžeš si svoje rady strčit -"
*********
Bartimeus : poznámka:(Zdvořilé hvězdičky nahrazují krátkou cenzurovanou epizodu vyznačující se vulgárními výrazy a jistou mírou bohužel nezbytného násilí.Když příběh pokračuje,všechno je stejne,až na to že já se trochu potím a šotek vzorně spolupracuje. :D
______________________________________________________________________
Bartimeus si o sobě myslí že je chytrý,hezký,mocný a silný..Všude se tím vychloubá a když příjde na to,je "skromny" :D
(donutí šotka,těmi *** nad čarou mu říkat tituly,rychle si ho vycvičil co ? xD)

Šotek : Omlouvám se,ó Zázračný,je obtížné vymýšlet si pro tebe stále nové tituly,když kladeš tak krátke otázky.
Bartimeus : Dobrá,pro tentokrát to nechme.Takže kromě Schylera mezi jeho kotakty nikdo nevyčuhuje,víš to jistě?
Šotek : Ano,Nejvelkolepější tvore.Má mnoho přátel....
Bartimeus : Kdo je Amanda?
Šotek: Nemám tušení , ó jedničko mezi všemi......
Bartimeus : Ó jedničko mezi všemi?Tobě už fakt dochází fantazie,co?dobŕa poslední otázky.Za prvé....Za druhé.......
____________________________________________________________________
(Nathaniel je špinavý a Bartimeus ho drhne v řece,spůsobem,že ho potápi a zase vytápí...Nathaniel to nesnáší, je celej od bublin a když ho Bartimeus vytáhne zeptá se:)
Bartimeus : Už se ti zdá že jsi čistý?
Nathaniel : (popadá dech) Blublafublaghloo ! ! !
Bartimeus : Ještě?Ty jsi tedy důkladný.... :D:D:D
____________________________________________________________________
Vtipných hlášek je v této knize nespočet...:) ;) a toto byli ukázky některých z nich.

0 komentářů:

Okomentovat