07 března 2010
Žánr : Fantasy

Informace o knize naleznete dole !

Toto je třetí a poslední díl mé oblíbené Trilogie Jonathana Strounda.Tato kniha se autorovi zase skvěle povedla a odkrývají se v ní odpovědi na zatím nezodpovězené otázky. Např. Proč Bartimeus stále nosí podobu chlapce,který kdysi žil a nesl si jméno Ptolemaios ?
A teď zaměříme podrobněji k obsahu této skvělé knihy :

díl první = Amulet Samarkandu
díl druhý= Golemovo oko
díl třetí = Ptolemaiova Brána

Tento díl je opět rozdělen do tří vyprávěčských pohledů.V tomto díle Bartimeus prozrazuje postupem příběhu víc své minulosti, než kdy dřív.Ale časy se mění a on je také slabší než kdy dřív. Přichází na to, když bojuje v ulicích a místo boje, leží zaklíněný pod veřejnými záchody. On! Bartimeus! A leží neschopný uzvednout jednu zříceninu. Ale za to může jeho pán. Nathaniel...Nathaniel ho už přes dva roky pořadně nepropustil na "onen svět" kde by byl schopen znovu načerpat svou sílu.Ale ne. Nathaniel se změnil. Už to není ten malý kluk. Chová se k Bartimeovi čím dál tím hůř. Bartimeus se mu snaží říct, aby ho na nějaký čas propustil, ale o tom jeho pán nechce ani slyšet.Skrátka a dobře, nebere na něj ohledy, je vůči němu nezodpovědný.Je moc přepracovaný.Odboj už sice neexistuje, Golem už neohrožuje město, ale vždycky se najdou nějací nepřátelé.
Mimo to se Kitty, která je veřejně prohlášená za mrtvou učí u jednoho postaršího mága, který ji zaměstnal již před nějakou dobou. I přes prosby svého kamaráda se neodstěhovala pryč z Londýna.Má od všech nepřátelů pokoj. Tedy alespoň zatím, dokud se jí daří žít inkognito.Udělala pár opatření, aby jí nikdo nepoznal. Ostříhala si tmavé vlasy do mikáda a schovala si je pod čepici.Z počátku žila v jednom činžáku a živila se prací, kterou jí nabídl Jakubův otec.Jednalo se o práci v tiskárně za minimální mzdu, ale muselo to prozatím stačit.Kitty se stala někým jiným. Tedy alespoň teoreticky.Pan Hyrnek, Jakubův otec jí pomohl se zatajením její pravé totožnosti.Padělal jí všechny doklady na jméno Lizzie Templová.Jenom v noci , ve svých snech byla Kitty Jonesová.Kitty si hledala práci někde jinde, jelikož nechtěla ohrozit své přátele a firmu pana Hyrneka.A jednoho dne se jí naskytla skvělá příležitost.Jednoho dne jí zavoli a povolali,aby odnesla balíček na jméno Pana H.Buttona.Kitty se brzy dozvídá, že se jedná o mága který žije v zápaním Londýně,což jí přišlo divné, jelikož tam moc mágů nežije.Podle všech úkazů to je schopný mág, ale nikdy si nezačal budovat politickou kariéru.Kdysi se mu stala jedna nehoda, kvůli které přišel o pravou nohu.Od té doby žije doma sám s polu s jeho asistentkou, která se ovšem před několika dny/týdny odhlásila z mágových služeb.Když se to Kitty dozvěděla, okamžitě se chytla šance.Nabídla panu Buttonovi, že by se dala do jeho služeb.Slíbila,že je velice pilná a bude se učit jak jen mu bude moci vyhovět.Tento srdečný mág jí dal šanci a proto jí dal zkušební lhůtu.Pan Button neměl jednu nohu, a jeho byt byl více méně jedna velká knihovna.Potřeboval si často vzít nějakou knihu ke své práci, jenže v tom ho jeho postižení omezovalo.Kitty se brzy prokázala jako velmi schopná dívka a pro Pana Buttona se brzy stala nepostradatelná.Časem, i když z počátku neůspěšně si tohoto hodného mága spracovává,aby ji začal učit magii.Pan Button spočátku odmítá, ale pak na to přistupuje.I když jako oficiálního učně ji neprohlásí.Mág jí učí jak povolávat menší démony,ovšem Kitty má za tímto učením jiné plány.Chce povolat Bartimeuse.
Bartimeus odkrývá svou minulost. Jeho podoba, kterou si na sebe často bere a která byla kdysi jeho pánem se jmenuje Ptolemaios.Tento kluk , Egyptský princ byl tehdy v Alexandrii 126 př.naším letopočtem jeho pánem.Ale Bartimeuse udivovalo z jakého důvodu jej povolal.Ptolemaios byl jiný než ostatní mágové.Možná také proto měl tolik nepřátel.Nepovolal si džína, aby ho zotročil jako to dělávaly ostatní mágové.Ne..on ne...Bartimeuse si povolal proto , aby mu Džín odpovídal pouze na jeho otázky, které si týkaly existence Džínu,jejich moci,onoho světa atd.Tyto jeho odpovědi sepisoval do své vlastní knihy.Věřil,že když popíše džíny a jejich touhy,cíle aj., že se Mágové a Džínové stanou rovni.Bartimeus si ho tenkrát oblibil a stal se jeho nejoblíbenějším pánem.Bartimeus ho chránil před jeho nepřáteli a také mu dával informace,kterých tento hoch neměl nikdy dost.
Nathaniel povolal Bartimeuse k sobě, aby si sním promluvil.Bartimeus už má všeho dost.Neposlouchá jeho rozkazy.Když už Nathaniel zajde tak daleko,že ho povolá,Bartimeus mu řekne všechno do očí.Nathaniel mu slibuje, že ho propustí, jen co na zemi splní ještě jeden úkol. "Bartimae,víme že si slabý jako komár,proto ti daváme jediný úkol : Najdi Hopkinse,ale neútoč na něj.Pouze zjisti informace."Abych objasnil důvod tohoto úkolu : Nathaniel , jak už jsem říkal je stále přepracovaný.Jedním z důvodů je Hopkins a spol. Hopkins je člověk,který byl zamotaný také do incidentu s Golemem.A právě jedna osoba se jménem Jenkins je přivedla na stopu.Jde o mága malé úrovně, který je podezřelý ze skupinového spinkutí,jejimž členem je i dlouhohledaný Hopkins.A tak se Bartimeus vydává po stopě Jenkinse.
Kitty se mezi tím snaží vyhledat co nejvíce informací o Bartimaeovi minulosti.Je to součásti jejího plánu.Brzy se Bartimaovi dostává na stopu.Našla jméno Ptolemaios a toho se taky v blízké budoucnosti bude držet jako klíště.
Quentin Makepeace v tom zatím naverbovává co nejvíce lidi, aby se přisly podívat na jeho novou divadelní premiéru.Zve hlavně významější lidi.Slibuje jim, že na tuto premiéru nikdy nezapomenou ,a řekl bych, že to myslel více než do slova.
Bartimeus se dostal do kavárny, díky Jenkinsových drobečků, které za sebou nechával.Vyslechne si krátky ale stručný rozhovor mezi žoldákem a Jenkinsem.Zde se Bartimeus dozvídá cené informace.Třeba že se jedná skutečně o skupinové spiknutí a že se nepřáetelé již zásobují věcmi na toto spiknutí.Když žoldák zmíní, že se jde zastavit za panem Hopkinsem,Bartimeus se mu lepí na nohy,a to do slova.Žoldák má sedmimílové boty, díky kterým se může teleportovat.Bartimeus se jich zachytává jako klíště a čeká a čeká co dalšího se dozví.
Nathaniel se shodou náhod dozví , že Kitty Jonesová stále žije.Po tomto zjištění jí vystopuje a dále sni navazuje kontakt.
A teď prosím abych shrnul následující budoucnost : Nathaniel měl pravdu.Skutečně se jedná o spiknutí.Dozvídá se to,když je spolu s Kitty Jonesovou pozván na premiéru Makepeace.Všechno začíná nevině, ale zdání klame.Už se nahromadily všichni důležití členove
Mágstva kteří nemohli odmítnout toto pozvání.(Ze zdvořilosti) Pan Makepeace před zahájením premiéry všechny žádá, aby si odložily své čočky, díky kterým mohou vidět na druhých a třetích rovinách a aby propustily své sluhy.Důvod : aby si divadlo více užily.Skutečný záměr je však jiný.Nathaniel to má již brzy zjit.Nathaniel a Kitty mají VIP místo v horní lóži spolu s Makepeacem.Ve středu děje této premiéry Makepeace Nathaniela navádi , aby si vzal čočky."Máme jisté výhody,pro nás tyto pravidla neplatí".A v tom momentě spozoroval zradu.Ano...To on Makepeace jí naplánoval.To on za tim stojí.Zatímco nic netušící mágové sledují divadlo,vkrádají se knim hordy démonů,které je omračují a následně svazují.Jelikož Mágové nemají své čočky a své služebníky propustily, nemají se jak bránit.Nathaniel chce zasahnout, ale je svázán spolu s ostatními a odvezen do jiné budovy.V této místnosti budovy se dozvídá pravdu.Makepeace ve skutečnosti není člověk,ale džín který mu pronikl až do kostí, proto nešel vidět na všech rovinách.Jeho plán spiknutí je jednoduchý.Všichni mágové vyvolají démona a povolí mu,aby se do něj převtělil.Tímto chcou démoné převzít moc nad světem.Nathaniel má na výběr.Buď příjme toto převtělení a nebo zemře.Nathaniel se zmůže na odpor.Při povolávání povolá své nejsilnější džíny.Všichni jsou ale mrtví.Až na jednoho.Bartimeus přežil a zjevuje se jako hromádka slizu,což dokazuje,že je již tak slabý,že se nezmůže ani na dokonalou přeměnu.A co hůř.Jeden mág se rozhodl vyvolat Noudu.Jedná se o Madrída nebo ještě něco silnějšího,co nikdo jen tak lechce nezastaví.Nouda se rozhodne,že Bartimeuse nechá žít.Přinutí Nathaniela,aby ho propustil na onen svět.Aspoň ten už to má za sebou.Nathaniel s polu s Kitty v pozdějším stádiu utíkají.Nathaniel ví že má jedinou šanci.Musí se zmocnit Gleadstonovy Hole a Amuletu Samarkandu.Tyto dva artefakty by z něho udělaly velmi silnou osobu,čímž by mohl povraždit všechny zlo-démony.Má to ale jeden háček.Místnost ve které se nachází,střeží kyselina.A co hůř,Nathaniel má společnost.Žoldák se ho snaží zabít.Nathanielovi se podaří ho zabít a dokonce získat artefakty,ale ještě nemá ani zdaleka vyhráno.Mezi tím se vydává hledat Kitty,která se od něj odtrhla,aby si něco zařídila.
Víte proč si Bartimeus tak oblíbil Ptolemaia a proč ho po tisíce let pořád nosí jako svou podobu?Tak já vám to prozradím...Tak zaprvé : Ptolemaios se vydal za Bartimaem na Onen Svět,aby mu dokázal že si je snim roven.Od této chvíle byl pro něj Bartimeus odhodlaný udělat cokoliv,ovšem nepotřeboval k tomu žádný rozkaz.A za druhé..Když byli obklíčeni a už bylo jasné,že oba zemřou..Ptolemaios dal Bartimaeovi poslední dar.Obětoval se pro něj.Propustil Bartimae proto,aby se aspoň on zachránil.
Kitty se právě dostala na Onen svět díky Pentagramu, který jako jeden zmála nalezla ještě nepoškozený.Bartimeus jí po nějaké době,kdy si užila na oném světě ( Ironie) kontaktuje.Ptá se jí, proč pro něj přinesla takovou oběť.Kitty mu všechno řekne.A žádá ho, aby jim pomohl získat znovu vládu nad démony.Bartimeus jí odmítne.Za prvé je slabší než čaj a jakou by měly šanci proti hordě démonů navíc v čele s nejsilnějším z nich a to s Noudou? Kitty mu slibuje,že Nathaniel má gleadstonovu hůl, se kterou mají šanci uspět.Bartimeus příjímá.Kitty nechápe,co Bartimeus myslel tím, že pronesla velkou oběť.Brzy to ovšem zjistí.Hned jak se probudí,tak u jejího těla sedí Nathaniel s polu s Gleadstonovou holí a naříká nad jejím životem.Kitty zjišťuje,že je zohavana na svém těle a že ho nedokáže sto ovládat.Nevadí jí to.Za tu obět jí to stálo a ochrnutí je jen dočastné.Společně s Nathanuelem opět povolávají Bartimea.Plán je jasný a i když ho oba ( Nathaniel a Bartimeus) z počátku odmítají,nakonec na to kývnou.Bartimeus se převtělí do Nathaniela.Teď mají sílu démona a Nathanielův mozek skušeností spolu s Gleadstonovou holí.Ovšem liší se oproti takto ostatním démono-lidem.Bartimeus (i když mohl) nepřevzal vládu nad Nathanielovým mozkem, čímž by se stal pánem tohoto těla.Tímto gestem si nechal otevřená vrátka pro cestu zpět.Hon na Děmono-Lidi začína.Nathaniel spolu s Bartimeem a Gleadstonovou holí jsou úspěšní.Již vyvražidly všechny démony.Zbývá jen Nouda,na kterého Hůl nemá moc velké účinky.Nathaniel spolu s Bartimeem uskutečňují svůj improvizovańy útok.Nachází se spolu s Marídem ve velké budově,která je skoro celá ze železa. ( železo zabíjí démony).Nathaniel spolu s Bartimeem jako jedno tělo posílají Kitty pryč z budovy, čímž se sní také naposledy loučí.Plan se již zahajil.Nathaniel odpojil pojistky Hole,čímž zdvojnásobil její sílu.Zaměřil se na celou budovu.Budova se bořila a spolu s ní chcípá i Nouda.Ovšem Nathaniel s Bartimeem jsou stále v budově ,která se na ně bortí.A právě tenkrát udělal Nathaniel něco nečekaného.Obětoval se pro Bartimeuse a odvolal ho.Nathaniel zemřel,ale Bartimeus přežívá s posledními slovy : "Bartiame,pozdravuj Kitty.
Bartimaeus : Ještě jsem tomu klukovi chtěl vyjádřit jak ho mám svým spůsobem rád,ale jelikož jsme do poslední chvíle zdílely jedem mozek a splolečné myšlenky,myslím že to věděl...
____________________________________________________________________
Informace o knize

Autor : Jonathan Stroud

Vydání : Třetí ze tří

Ilustrace : Nejsou

Počet stran : 460

Výška :

Šířka :

Hřbet knihy :

Nakladatelství :
Doubleday - Random House v Londýně roku 2005

Český překladatel :
Petra Diestlerová

Rok vydání : 2005

Běžná cena : 230 Kč

Doporučení

Tuto knihu doporučuju všem čtenářům,kteří si přečetly předešlé dva díly.Jedná se o poslední díl Bartimeove Trilogie a myslím,že stojí za to a mohu ho jen doporučit.Každopádně celá tato Trilogie se mi líbila.Už od prvního dílu.Ze všeho nejvíc jsem si asi oblíbil Bartimeuse a ty jeho hlášky....Ty jsou prostě bez chyby. :)

____________________________________________________________________


0 komentářů:

Okomentovat