16 května 2010

Žánr : Dobrodružné , špionážní


  • Autor : Robert Muchamore
  • Vydání : 1 / 6
  • Ilustrace : Nejsou
  • Počet stan : 303
  • Nakladatelství : BB / art s.r.o
  • Rok Vydání : 2007
  • Překladatel / ka : Petra Klůfová



Můj popis knihy

Hlavní postavy
  • James
  • Amy
  • Kyle
  • Lauren
  • Bruce
  • Kerry

Série
  1. Díl = Nováček ( Zde uvedeno )
  2. Díl = Třída A ( Zatím neuvedeno )
  3. Díl = Vězení ( Zatím neuvedeno )
  4. Díl = Pravda ( Zatím neuvedeno )
  5. Díl = Šílenství ( Zatím neuvedeno )
  6. Díl = Zvíře ( Zatím neuvedeno )
Po knize zvané Strombreaker ( Anthony Horowitz ) , jsem oběvil tuto senzační knihu a jsem za to rád. I když jsem zde Strombreakera nikdy nepublikoval, protože jsem ho četl před vznikem těchto stránek , byla to senzační série dílů a musím říct, že tato kniha má některé díly i lepší než samotný Strombreaker. Aby se to vyrovnalo, tak bych řekl, že některé díly jsou i horší.
Tuto knihu jsem si přečetl na doporučení a stejně jako u Stromreakra se jedná o dobrodružné špionáže prováděné dětmi. Než se pustím do popisu knihy, tak bych chtěl ještě podotknout, že se tato kniha senzačně čte, příběh je vtipný, napínávý, a při tom působí realisticky.

Na začátku popisu, by jsem chtěl objasnit, co znamená slovo CHERUB. Proč ? Sami si můžete všimnout, že název "CHERUB" je na hlavní obálce knihy, a proto by jste mohli vědět, co znamená...
CHERUB je krycí název pro špionážní skupinu. Ale ne jen tak obyčejnou skupinu jako je třeba MI-5. Tuto skupinu tvoří děti, ve věku pod sedmnáct let.
Cherub má dlouhodobou existenci a v součastné době tvoří více jak dvěstě padesát mladistvých agentů a byl založen někdy před rokem 1946 panem Hendersonem.
Proč vlastně CHERUB vznikl, když tajných špionážních skupin na tu dobu už bylo dost?
Důvod je jasný..Kriminalismus stále stoupá, a to co se nepodaří vyřešit dospělým agentům, to by se mohlo podařit mladistvým agentům, protože kdo by přece podezříval děti ?
James Choke žil dosud svým "normálním" životem. I když byl chytrý, a to zejména v Matematice, tak ho škola nebavila, měl talent na maléry a jeho rodiče...No řekněme, že nebyli zrovna ukázkový tip.
Pak je tu jeho sestra Lauren, kterou má James hodně rád, i když by jí někdy nejraději uškrtil.
Jamesovi rodiče jsou rozvedení. Jeho otec je alkoholik, jeho matka je profesionální zlodějka. James je zvyklý na život v poměrném luxusu. Díky tomu, že jeho matka je zlodějka, má James samé značkové oblečení a "hračičky" o kterých si ostatní kluci můžou nechat jen zdát...To se ale mělo brzo změnit.
Jednoho klidného večera se k Chokovým stavil Jamesův otec... Jako vždycky se sem přišel jen opít s jeho matkou a poté ukrást nějaký prachy..Jamesovi to ale pro tentokrát nevadilo, jelikož měl ve škole zrovna průšvih, za který mu beztak hrozil vyhazov ze školy...Toho večera se ale něco změnilo.
Druhý den ráno James zjistil, že jeho matka je mrtvá. Jakto ? Možná za to z části mohla její nadváha, kdo ví ? Ale to není podstatné..
James a jeho sestra Lauren byli posláni do dětského domova zvaném Nebraska House. Problém je ale v tom, že Lauren si vzal jejich otec. Na Jamese se vykašlal.
James se uvelebí ve svém novém domově, při čemž mu spolubydlícího dělá nějaký kluk jménem Kyle.
Kyle je strašně čistotný a puntičkářský...James je jeho pravým opakem, a proto se někdy moc nepohodnou , ale oba dva jsou dobří přátelé.
James se dá ale ještě do jiný party, která na něj nebude mít dobrý vliv... Tuto partu tvoří : Rob , Vince, Malý Paul a Velký Paul. Toho večera , kdy se s touto partou seznámil, šly všichni společně za zábavou do ulic..Rozbíjení a rabování aut a podobně. Prostě cokoliv, jen aby nebyla nuda..Zatím bylo všechno OK.
Druhý den byl James odvezen na policejní stanici, kde mu byla udělená výstraha. Né kvůli minulé noci, ale k vůli průšvihu, který jsem okrajově zmiňoval na začátku.
Tedy , šlo o takovou nehodu. James ve své minulé škole nechtěně ublížil jeho spolužačce, která se mu vysmívala, protože jeho matka je tlustá. Jamesovi prostě praskli nervy a neudržel se..
Pro tentokrát to Jamesovi snadno prošlo..
Druhý den má James narozeniny a opět jde ven se svou partou..
Tentokrát ale nuda je, a proto se domlouvají co vyvedou. Plán už je jasný. Prostě někdo půjde do obchodu a šlohne karton piv. Padlo to na Jamese..
James měl strach. Nikdy to nedělal, ale nechtěl kazit partu a proto se překonal. Kdyby tak poslechnul Kyla a nikam nechodil...
James šlohnul karton piv přímo před prodavačem a pak se snažil zdrhnout ven, ale jeho "parta" mu držela dveře, a tím ho zradila...
Tak se James ocitl znova na policejní stanici..I když měl vztek na svou bývalou partu, přesto je nepráskl. Ne že by nechtěl, ale měl by pak z toho u nich akorát peklo...
James díky tomu, že je nezletilý unikl trestu.Příště ale tolik štěstí mít nemusí.
James se druhého dne probudil v nějakém luxusnějším pokoji, než byl ten jeho v Nebraska House.Ale bylo to divné..Proč tu byl / ležel a navíc byl úplně nahý? To bylo hodně ujeté..
James si oblekl věci s logem Malého andělíčka sedícího na zeměkouli s názvem CHERUB. Zvláštní, protože když vyšel na chodbu, tak všechny děti kolem měly trička stejné, tedy až na barvu. James si lámal hlavu nad slovem CHERUB, ale nic ho nenapadalo. James nevědel co dělat a proto oslovil první osobu kterou potkal..Ta mu ale pouze odpověděla : " Nesmím mluvit s oranžovým ", usekl chlapec, ani se nezastavil.
A tak mu odpověděl každý, koho se tázal.Nakonec ale James narazil na tu správnou osobu.
Tou byl Doktor McAfferty, který tomu všemu asi velel.
James se začal hned vyptávat a Mac, který ho požádal aby mu tak říkal, mu postupně všechno vysvětloval.
Mac Jamesovi vysvětlil, co znamená CHERUB a co dělá. Po té Jamesovi nabídl, aby se stal jedním z agentů této skupiny. Podmínkou ale je, že musí splnit zkoužku z pěti částí. James uspěje a je začleněn do ogranizace CHERUB !
Tímto okamžikem se Jamesův život od základů změnil. Od toho to dne se James učil novým věcem, jako je plavání, karate, sebeobrana a jiné aktivity včetně výuky ve které se musel zdokonalovat. Prostě se připravoval na agentský výcvik, který musel absolvovat, aby se mohl stát právoplatným špiónem a tím dostal právo na účasti misí.
James se pomalu, ale jistě ve všem zdokonaloval až byl připravený na absolvování základního výcviku.
Tento výcvik sice úspěšně absolvoval, ale bylo to nejhorších pár týdnu jeho života, o které se mu z velké části postaral vedoucí výcviku pan Large. Ještě bych chtěl podotknout, že Jamesovou parťačkou při tomto výcviku byla Kerry, která byla mistrině v karate. Jedinou její slabinou bylo její koleno, které si zranila před rokem, a proto nemohla výcvik úspěšně dokončit. Teď je ale tady a s Jamesem mají dohodu. On bude šetřit její koleno, a ona ho povede, protože část výcviku už zná a ví jak na něj. A tak se více méně stalo...
James se po několika týdnech výcviku dočkal své mise.Úkolem této mise bylo se infiltrovat do obyvatelstva hipíků a získat informace, které dokáži dostat tamní teroristy za mříže.
James byl víc než úspěšný a za to dostává modré tričko CHERUB, jenž je symbol vyšího levlu v organizované skupině CHERUB !



Můj názor na knihu

Řekl bych, že tato kniha se autoru velice povedla. Kniha má na mě celkově skvělý dojem, a jsem rád, že mi byla doporučena. Kniha se skvěle čte a má zajímavě originální příběh. Knihu můžu pouze doporučit a zaručit, že další díly si určitě nenechám uplavat.
10 května 2010

Žánr : Román - Fantasy - Horor


  • Autor : L.J.Smith
  • Vydání : 2/4
  • Ilustrace : Nejsou
  • Počet stran : 231
  • Nakladatelství : Fragment
  • Rok vydání : ( ? )
  • Překladatel / ka : Lucie Schürerová


Můj popis knihy


Hlavn
í postavy
  • Elena ( z počátku obyčejná holka )
  • Stefan ( Upír )
  • Daemon ( Stefanův zlý bratr )
Série
  1. Díl = Probuzení ( Zde uvedeno )
  2. Díl = Souboj ( Zde uvedeno )
  3. Díl = Zášt ( Zatím neuvedeno )
  4. Díl = Temné Shledání ( Zatím neuvedeno )
Upíří román milostné trojky pokračuje...
Už je to asi pul měsíce, kdy jsem přečetl tuto knihu, ale musím říct, že tento díl už mě tolik jako předchozí nebavil. Nevím čím to je, možná tím, že se mi zdá, že se přiběh v podstatě stále opakuje dokola..Nic méně si tento čtyřdílný román určitě dočtu až do konce.


Druhý příběh začíná přesně tam, kde skončil ten první.
Elena se nachazí na tamním hřbitově a křičí Damonovo jméno ve snaze ho přivolat. Damon ale na její volání nereaguje.
Elena už to málem vzdala, ale jakmile se otočila k odchodu, náhle ho spatřila...
Elena šla do Damona hned z ostra s plnou pusou otázek ohledně Stefana.
" Zatnula pěsti : Kde je Stefan ? ", ale Damon dělal, že o ničem neví.
Po té přišla hádavá promluva ohledně Stefana. Elena se nechtěla jen tak vzdát , a proto přešla i k výhružkám, ale Damon věděl, že Elena mu nemůže ublížit. Vlastně žádný člověk mu nemůže ublížit. Damon Eleně nabídl sňatek, při kterém by Elenu proměnil v upírku, ale když ho odmítla, rozhodl se, že jí bude lhát.Řekl jí, že je Stefan mrtvý,a ať už ho nehledá, a stěmito slovy se vypařil.
Po těchto slovech Elena cítila šok...Strach... Ale i přesto se rozhodla, že tomu nebude nevěřit, a že Stefana najde.
Druhý den ve škole Elena všechny ignorovala a stejně tak to bylo i doma.
Zastávala názoru, že se nebude bavit s ostatními, když si myslí, že její kluk je vrah.
Ale brzo se odměkčila. Její kamarádky jí totiž vysvětlily, že si nic takového nemyslí. A pak to Elenu napadlo... Poprosila Bonie, jestli by mohla skusit najít Stefana pomocí svých nadpřirozených sil. " Copak ty už tomu věříš ? " "Poslední dobour věřím už ledas čemu..."
A tak se Bonie, i když ne dvakrát nadšeně pokusila Stefana najít.A to se taky povedlo. Podle vidění, které Bonie měla, Stefan umírá na nějakém bohem zapomenutém místě.
Díky přátelům Elena nachází a zachraňuje Stefana z jedné nedaleké studny, kde ho Damon uvěznil.
Abych pravdu řekl, tak potomto už mi kniha nepřišla dvakrát zajimavá... Elena a Stefan si žijí nějaký čas v pohodě, i když se jim to Damon snaží v jednom kuse pokazit...
Jakš takš zajimavý obsah této knihy možná představuje ještě konec.. Damon byl celou dobu silnější nez Stefan, ale to se má změnit... Elena pomalu ale jistě "umírá" Damonovou vinou a to chce Stefan pomstít.
Vyráží zabít pár tamních lidí, kterým vysaje krev a tím získá životní síly, aby se mohl postavit Damonovi. Právě v této části dílu pro mě kniha docela ztrácí zájem... Proč? Damonovi i Stefanovi je už kolem pětiset let.. Damon se živí lidskou krví, zatímco Stefan se živí pořád jenom tou zvířecí krví.. A v tom to právě je. Stefan vyrovná pět set let vegetariánství jednou pořadnou hostinou a to se mě osobně nelíbí...
Mimo to mě štve že se všechno stále točí jen kolem milostné trojky, a tím to na mě působí stále opakujicím způsobem...
Ale zpátky ke konci příběhu...
Stefan je tedy nasycen a plný sil vydává najít Damona..Souboj dvou bratrů právě začal...



Můj názor na knihu

Tak jak už jsem zmiňoval, tak tento díl mě příliš nenadchl, a myslím, že s dalšími díly už to jiné nebude. Jak už jsem zmiňoval, tak v blízké době začnu číst "škola noci",od které očekávám víc, jelikož na tuto knihu slyším všude samou chválu.
18 dubna 2010




Žánr : Román - Fantasy - Horor

Informace o Knize
Autor L.J.Smith
Vydání 1 / 4
Ilustrace Nejsou
Počet Stran 248
Výška
Šířka
Hřbet Knihy
Nakladatelství Fragment
Rok Vydání 2009
Překladatel/ka Lucie Schürerová




Můj popis knihy

Hlavní postavy
  • Elena ( z počátku obyčejná holka )
  • Stefan ( Upír )
  • Daemon ( Stefanův zlý bratr )
Série
  1. Díl = Probuzení ( Zde uvedeno )
  2. Díl = Souboj ( Zde uvedeno )
  3. Díl = Zášt ( Zatím neuvedeno )
  4. Díl = Temné Shledání ( Zatím neuvedeno )
Na tuhle knihu jsem narazil čistě náhodou, když jsem klikal na netu a spatřil reklamu s tímto titulem.Přečetl jsem si krátkou recenzi a řekl jsem si, že si tuto knihu skusím přečíst proto, že knih s upíří tematikou v tomto blogu moc není.
První díl se mi zdál v celku dobrý, ale podle hodnocení ostatních, které znám, je to po třetím díle už nuda.Tak uvidím jak tento čtyřdílný fantasy román bude bavit mě.

Elena Gilbertová se vrací po dlouhé době z Francie do svého rodného města Fell´s Church kde se stává po krátké době opět královnou střední školy a každý kluk po ní touží, protože je tak andělsky krásná. Ale ona o ně nemá zájem.Po pravdě řečeno ona ještě nenašla pravou lásku, kterou se tak urputně snaží najít.Jak brzy zjišťuje, tak ani její přítomný kluk Matt není ten pravý.
Matt je velmi hodný a nikdy by na Elenu nevstahl ruku, ale ona cítí, že to, co je mezi nimi, je pouhé přátelství. Elena ještě netuší, že v nadcházejících týdnech se jí má život od základů změnit.
Stefan Salvatore se po mnoha letech opět vrací do Fell´s Church, kde věří, že zapadne mezi ostatní lidi a prožije si zde hezký "zbytek" života.Je rozhodnutý po zlé minulosti, kterou zatím neznáme, začít znova.Proto se hlásí na zdejší střední školu, kde se mu také má změnit nadcházející život.
Elena jde po dlouhé době opět do školy a má strach, jestli bude všechno jako dřív. Přece jenom uběhla nějáká doba...Elena ponořená do svých myšlenek si najednou všimla velikého havrana na větvi, jak ji pozoruje.Velkého ? Ne...Toto byl největší havran jakého v životě viděla a navíc měl takové zvláštní inteligentní oči. Eleně se nelíbilo, jakým způsobem jí ten pták sleduje a proto ho zahnala.
Později se ukázalo, že její starosti byli zbytečné. Přátelé i všichni ostatní jí opět přijaly do svych řad a ona se opět chytá titulu královny školy.Ale něco má být pro tento školní rok jinak...
Stefan byl nervozní...První den, a on příjde do školy pozdě, protože musí ještě lovit.Stefan si ulovil jedno menší zvíře a po té se vydal směrem do školy, kterým ho však překvapil velký černý havran. Stefanovi přišel zvláštní, ale nevyslal směrem k ptákovi síly, kterýma by mohl číst jeho myšlenky.Pták po malé chvilce odletěl.Přesto Stefanovi přišel havran podezřelý a proto se rozhodl, že jestli ho ještě někdy uvidí, vyšle k němu své síly, aby pro jistotu zjistil co je ten tvor zač.

Na škole je nový kluk. Ale to není všechno ! Tento Stefan Salvatore, jak si říká, je nadpřirozeně krásný a tajemný ! Neunikl mnoha pohledům dívek a neunikl ani pozornosti Eleny.
Když ho Elena poprvé spatřila, rozhodla se sním seznámit, protože se jí zdál sympatický a krásný. Stefan se jí ale vyhýbá a ona neví proč. Jak se jí může nějaký kluk vyhýbat ? Vždyť ona je krásná, přitažlivá a navíc to o sobě moc dobře ví.A proto se rozhodla, že tohoto neznámého, tajemného žáká zbalí.Je to pro ní velká výzva...Ale to se jí nedaří , protože Stefan jí stále ignoruje.Jediný, ským se trochu Stefan baví je Matt. Ale ani jemu neříká nic o svém soukromém životě.
Elena je zoufalá, a navíc zjišťuje, že je do Stefana zamilovaná. Kdyby neměla podporu svých přátel a dokonce i jejího bývalého kluka Matta,všechno ohledně Stefana by zřejmě vzdala. Ale takhle se "skoro" všechno brzo stane podle její touhy.
Elena i Stefan byli pozvání na večírek, kde se má prolomit ignorování Stefana vůči Eleně.
Elena je tak zoufalá po Stefanovi, že to přehání s pitím a vydává se s školní partou "pijáků" na hřbitov.Tady dělají rozruh a ničí památky mrtvých. Když se tak nějak všichni rozdělí a ona zůstane sama jen se spolužákem Tylerem, dostává skutečný strach.
Tyler využil chvíle, kdy je sám s půvabnou dámou a snažil se Elenu znásilnit...Dřív než se tak stalo se ale hned zaním objevuje Stefan, který mu pěstma vysvětlí, jak se má chovat k dámě. Kdyby ho Elena prosením nezastavila, snad by Tylera i zabil. Takhle se Tyler v bezvědomí váli o jeden náhrobek a Elena žáda vysvětlení od Stefana.Proč se jí tak vyhýbá? Proč jí zachránil, když jí tak nesnáší a ona se o to neprosila ? A tady Stefan prohrál nad svým sebeovládáním a začíná jí vášnivě líbat.
V ten moment je Elena totálně zmatena, ale na druhou stranu šťastná, a už se na nic neptá...
Když jí Stefan odváží autem domů, oba dva zjišťují, že před Eleniným domem stojí policie a velký chaos lidí. Brzy se dozvídají, že jednu holku z "pijácké" party u hřbitova něco napadlo a ona je nyní v šoku a neschopná rozumně mluvit...Co to jen mohlo být ?
Na druhý den se z toho všichni vyspí a věci ohledně hřbitovního incidentu utichají..Ale za rohem se nachází hned další potíže, které dají příběhu pravý smysl.
Je Helowín a podle toho se taky místní Střední škola zařídí. Je zařízen hrad hrůzy, ve kterém má každý žák odehrát svou strašidelnou roli, aby postrašily místní zájemce o tuto atrakci.
Přípravy vrcholí a Stefan je nečekaně převlečený za Upíra. Po pravdě řečeno se ani moc převlíkat nemusel.
Ještě před zahájením strašidelného hradu má Elena menší problém s jedním Profesorem, který odmítá hrát roli obětovaného člověka na obřadním stole.Stefan jí ale slíbí, že to zařídí a profesor je po jejich rozhovoru nečekaně oddaný své roli..Po té Stefan odchází neznámo kam. Ještě více se tomu diví Elenina kamarádka, která si to jde ověřit, protože se jí nezdá, že by byl profesor tak lehce přemluvitelný.
Přichází k obřádnímu stolu, kde leží profesor s falešnou krví na oblečení a má hrát roli mrtvého člověka. Když k němu dívenka příchází, tak s výkřikem zjistí pravdu.Profesor není mrtvý jen jako, ale doopravdy a navíc mu chybí velké množství krve. Není pochyb,Profesor byl zavražděn.
Kolem profesorova těla se nahrnuje houf studentů. Elena tomu nemůže věřit a místní student Tyler vše ještě komplikuje..Tvrdí, že za touto nechutnou vraždou stojí nový student Stefan Salvadore s argumenty : Útoky na žáky začali před dvěmi týdny, přesněji řečeno v dobu, kdy sem Stefan Salvadore bůh ví od kud přišel. Mimo to, kdo z vás o něm něco ví ? Nikdo... A kde je pan Stefan Salvadore teď ?
Tak takto podobné slova měli na všechny studenty šokující vliv..Na všechny až na Elenu, která tomu nevěří...Jak by mohl její miláček být vrahem ? Ne..To není možné a proto Matta pohledem prosí, aby šel Stefana varovat před hordou studentu, která ho bude pronásledovat za vraždu, kterou beztak nespáchal.
Matt váhá, ale když vidí Elenin pohled, a zrekapituluje si Stefanovo počínání na této škole, souhlasí. Už si také nemyslí, že Stefan je vrahem.
Matt nachází Stefana válícího se na zemi, před budovou školy na parkovišti.(Stefan má nedostatek krve, bez které nemá sílu)
Tam Stefanovi poví co se stalo, a že si teď všichni myslí, že to udělal on a že mu půjdou po krku. Stefan je zmatený a nešťastný...Jak si jen mohl myslet, že tady mezi lidi zapadne? Vždyť je to noční stvůra, která nemá právo na denní život a je odsouzená k věčné temnotě.
Stefan bere Mattovo varování na vědomí a utíka s poslednímy slovy : Rozluč se za mě s Elenou...
Druhý den se Elena marně snaží Stefana ve škole najít a proto se vydává do blízkého penzionu, ve kterém ví, že Stefan žije. Tam jí čeká šok. Elena zde nachází rozházené věci, jako by zde něco zápasilo a všude strašnou neplechu. Ale to není všechno...Uplně nahoře nachází Stefana, ale s krví kolem úst a s mnoha mrtvými krysami kolem nohou..Né, pomýšlí si...To není možné. S leknutím couvá k zábradlí, které je už ovšem moc staré a pod její váhou praská.Elena letí z vysokého patra dolů.Čeká jí jistá smrt, ale ta se nestane.Z ničeho nic, se ocitá v Stefanově náručí, která jí nadlicky zachránila před jistou srmtí.
Stefan se na ní dívá tak nešťastným pohledem plné lítosti a žalu. A tady Elena pochopila, že on nevraždil. Ona ho miluje a i přes to, co viděla a chce znát jeho celý příběh...Stefan už nedokáže dále nic tajit, a řekne jí všechno, co před ní tak neústupně tajil..Příběh minulosti právě začíná...
Tento Stefanův příběh je o jedné dívce, které se v dnešní době hrozně podobá Elena.Ale tento příběh je z minulosti.Přesněji řečeno z dob kvetoucí Italské renesance.
Tenkrát se Stefan zamiloval do dívky se jménem Kathrin. Tato dívka měla temné tajemství, které znal pouze on, ale po nějaké době i Stefanův bratr Daemon. A v tom byl ten problém. Tím tajemstvím totiž bylo, že Kathrin byla obyvatelkou noci - přesněji řečeno Upírkou. Kathren měla na ruce prsten, který ji částečně, ale dost dostatečně kryl před slunečním svitem. Kdyby tento prsten nenosila, na slunci by se z ní stala hromádka popelu.
Stefan Kathren vyjadří to , co kní cítí, a ona mu to opětuje.Řekne mu, že ho také miluje. Ale to není všechno. Miluje taky jeho bratra Daemona. Daemon a Stefan se vzájemně nenávidí. Zjištění, že je Katrhen miluje oba, je přivedlo do hádky.Kathren je ale uklidní se slovy, že tuto noc si jednoho z nich vybere.
Kathren je upírka, a její druh by musel být taky upír,protože upíři mají věčný život.A proto tuto noc zajde za Daemonem, aby ho proměnila v upíra a tím spolu mohli být na věky.Daemon je šťastný.Myslí si, že si ho Kathren vybrala jako svého druha.To se ale trochu spletl a druhý den je z toho patřičně v šoku.
Kathren druhý den přijde k oboum bratrům, aby jim oznámila, koho si vybrala. Přicházi k Stefanovi a daruje mu zvláštní prsten se slovy : Brzo ho budeš potřebovat. Stefan je velice šťastný..Kathren si vybrala jeho. Není divu, že je v šoku , když Kathren vytáhne ještě jeden prsten a ten daruje Daemonovi. Stefanovi i Daemonovi koluje v hlavě jediná myšlenka : To je absurdní. Po té se začnou bratři strašlivě hádat. Kathren to nechápe.Básní před nimi o tom, jak všichni tři budou žít na věky a ve společné lásce.
To ale Daemon a Stefan nemůžou ani slyšet. Ti dva se vzájemně nenávidí a nechtějí se dělit o jednu ženu.
Druhý den Stefan s Daemonem hledají Kathren. Ale marně.
Nacházejí jí až v tamní zahradě, ale už není živá. Jediné co po ní zbylo byl dopis, a hromádka popela. Proč to udělala ? Odpověď je v dopise, ve kterém stojí, že to byla chyba vybrat si je oba dva, a že je jí to líto a proto spáchala sebevraždu, tím, že si sundala prsten. Bylo to od ní trochu sobecké že? Chtít oba dva bratry...
Ale Daemon a Stefan si její úmrtí vzájemně vyčítají a proto se začíná odehrávat bitka na život a na smrt. Bitka skončí tím, že si oba dva bratři navzájem mečem propichují srde.
Celá rodina si myslí, že jsou oba dva mrtví, ale ne. O půlnoci se oba dva vyhrabávají ze svých hrobu, protože jed , který je přeměňuje v upíry už začíná působit.
Na to , aby se dali opět do bitky jsou ale oba slabí, a proto se jejich cesty zatím rozdělují s jednou vyjímkou. Po dobu, co se bratři neviděli, zhruba pětset let, se Daemon krmil krví lidí.Ale Stefan není barbar, a proto dal přednost krvi zvířecí. Ale lidská krev je mnohem výživnější a proto má v dnešní době Daemon mnohem větší sílu nez Stefan.
Elena přišla na strašlivou věc. Řekla Stefanovi, že Daemon je mezi nimi. Potkala ho už v nedávné minulosti, kdy se mu skoro podařilo Elenu políbit.
Stefan tomu nemohl uvěřit, a proto se vydal na tamní hřbitov , kde se mu Elenina teorie potvrdila. Jeho bratr Daemon zde opravdu byl. A chovával se před Stefanem díky svým mnohem silnější sil, než jsou Stefanovi. Daemon se zjevil Stefanovi na hřbitově v podobě velkého havrana.Po té se Daemon převtělil do své lidské podoby. Po té začala hádka směřující k bitce...Ale tentokrát Daemon Stefana bez problému zneškodnil se slovy : Nech Kathren být, nebo příjdeš o život... Daemon je mnohem silnější než Stefan, kvůli způsobu potravy. Porovnání sil mezi Daemonem a Stefanem je asi jako porovnání sil mezi Stefanem a obyčejným člověkem.
Kathren se druhý den snažila Stefana najít, ale marně. Tušila, že Daemon mohl Stefanovi ublížit a proto se vydala na tamní hřbitov kde začala volat Daemonovo jméno...
Opakuje se příběh minulosti ?



Můj názor na knihu

Ze začátku mě tato kniha přisla velmi podobná jako sága Twilight od S. Meyerové. Ale později je tento příběh z cela odlišný.
I přes kritiku mých známých se mě osobně tato kniha v celku líbila a určitě budu pokračovat v četbě nadcházejících dílů a v budoucnu se také více zaměřim na čtení těchto knih s tématikou upírů, jako je například Škola Noci...
15 dubna 2010
Již dlouhou dobu jsem čekal na nový vzhled tohoto blogu, a konečně jsem se dočkal! Ano...Je to tak, a samozřejmě to není moje práce a proto musím poděkovat Micro-Ice , za to, že si udělal čas a dal si stím tak velikou práci, takže starý vzhled na tomto blogu už neuvidíte. (obrázek)


S novým vzhledem brzy příjdou i další nové vylepšení, jako jsou : Rubrika - Autoři, nové ikony, popisy knih budou nahoře a v tabulkách ! Mimo to se budu snažit knihy psát přehledněji a písmo lépe formátovat, protože věřím, že číst ty moje hrubky a špatně naformátované písmo není příjemné... S pozdravem, autor blogu - cOm4x !
22 března 2010
Můj TIP !

Žánr : Fantasy ( Akční - Válečná )


Informace o knize naleznete dole !

Tak tato kniha od Christophera Rowleyho mě vážně dostala.
Ze začátku jsem si říkal, že to bude nějaká totalní nudná blbost už podle hlavního ob
rázku. Ale omyl !
Sice jsem se prvních pár stránek nudil, ale Bazil - Zlomený Palcát je jednou z nejlepších Fantasy knih kterou jsem kdy četl a to jsem teprve u prvního dílu!
Po pár desítek stránkách čtení jsem se musel zasmát, protože jsem si uvědomil, že hlavní postava Bazil, je tím malým prckem dole na obrázku.
A já si zpočátku mylňe myslel, že Bazilem je ten obr nad tím dráčkem,kterého jsem si z prvu ani nevšiml.


  1. díl = Bazil - Zlomený palcát (uvedeno)
  2. díl = Drakův meč ( Zatím neuvedeno)
  3. díl = Váleční Draci ( Zatím neuvedeno)
  4. díl = Bojový drak ( Zatím neuvedeno)
  5. díl = Drak na konci světa ( Zatím neuvedeno)
  6. díl = Draci z Argonathu ( Zatím neuvedeno)
Hlavní Postavy

  • Bazil ( Je drak , Později přezdíván "Zlomený Palcát" )
  • Relkin ( Dragonýr, byl mu přidělen už v mládí drak Bazil )
  • Lagdalen ( Z rodu Tarcho, má vznešenou rodinu )
  • Lessis z Valmes ( Mocná čarodějka)
  • Thrembode ( Mocný čaroděj na straně zla )
  • Besita ( Princezna , původně budoucí královna )
  • Temný Vládce ( Zlý, nechutný...To díky němu vznikl tento příběh...Temný vládce je kámen, který kdysi stvořili Mágové.)

Kapitola první začíná každoroční slavností města Marneri, při které se schází mocné čarodějky, aby obnovily kouzlo hradeb, střežící toto město.Díky kouzlům které čarodějky rok co rok obnovují, se do hradeb dostávají duchové : Osver, Yepero, Afo a Ilim a svou silou je chrání proti magii nepřítele.A právě v tento den velkých oslav má jedna novicka se jménem Lagdalen z rodu Tarcho velký pech.
Právě v hodinách ťechto hodů, má totiž za trest kydat hnůj v městských stájích.Důvod proč trčí ve stájích a nebaví se spolu s ostatními na slavnosti? Lagdalen je totiž mladá holka, která se zamilovala do mladého, krásného elfa se jménem Werri. Jenže s ním byla načapána ve skříni a to je přísně zakázáno. Lide a Elfové spolu nemohou žít, jelikož jejich potomci by byli Skřeti. Skřeti jsou tupá zvířata, která jsou rozena pro boj.
Lagdalen se to zdálo být strašně nefér...I přes to, že o ní elfí kluk Werri zjevně neměl zájem, jí se po ňem stýskalo.
" V Lagdalen Tarcho byly vkládány velké naděje, prohlásila lady Flavia, když udělovala trest "
A tak tu teď stojí ve stájích, a kydá pitomý hnůj ! A co hůř? Té nebohé holce se nešťastnou nehodou podaří shodit kolečka naložena plna hnojem..Toto už je na Lagdalen moc.S brekem se sesouvá k zemi , když v tom slyší škodoliby smích po levé ruce..Ten pobaveňe škodolibý smích patřil dragonýrovi se jménem Relkin.V té chvíli pocítila Lagdalen pocit silné nenávisti...Vystřelí po dragonýrovi kámen z praku, Relkin se mu vyhnul, ale po pár minutách se vrátí spolu se svým drakem Bazilem a Lagdalen vypomůže s hnojem, spolu s výmluvou, že si myslel že je to nějaký stájní kluk.
A to bylo tenkrát po prvé co se tyto dvě postavy setkaly...Od té doby tahala Lagdalen dragonýra Relkina z jednoho průseru za druhým.Jednoho dne Relkin za Magdalen přišel s prosbou, aby mu přinesla z jedné budovy falešný certifikát, jelikož originál Bazilovi chybí.Díky tohoto certifikátu by se Bazil mohl zůčastnit bojů v aréně.Jedná se o konkurz do legie. Relkin a Bazil chtějí do legie, protože jsou oba stvořeni pro boj.A tak jim na to Lagdalen kývla.
Bazila při zápase zraní neférově drak jménem Smilgax, při čemž Bazil příjde o konec svého ocasu.Tento ocas je pro boj velice postradatelný.Bojový drak bez něj nemůže sto bojovat.V konci ocasu totiž drží palcát.Bazil je tvrdohlavý...Relkin se snaží najít nějaký spůsob jak Bazovi pomoct, ale Bazil má poraženeckou náladu.Ale Relkin se dozvídá o jedné léčebné květině,po které by Bazilovi dorostl ocas.Problém je v tom, že na ní Relkin nemá.A tak mu nezbývá než krádež.Vydává se tedy do jedné zahrady, kde shání onu léčebnou rostlinu.Ale má smůlu..Při cestě na zpět je zadržen mocnou čarodějkou se jménem Lessis.
Lessis si vyslechne Relkinovův přiběh.Relkin má štěstí, že čarodějka je laskavá a chápavá.Dává Relkinovy květinu spolu s návodem na přípravu, se slovy : " Počítej s tím, že tvému drakovi to moc chutnat nebude " .
Nic méně Relkina nemá minout trest rákosky...Ale mine,díky jeho kamarádky Lagdalen která ho už po druhé dostane z maléru.Relkin je šťastný..
Ale čarodějka měla pravdu.Bazil dělal velké scény, než ten obsah, který mu bazil připravil , vypil.Nic méně po několika dnech Bazilovi opravdu ocas doroste.Bazil je šťasten.Sice nový ocas není hezký a vypadá divně,ale je rychlejší a silnější než ten původní !
Bazil a Relkin se spolu tedy dostávají do Legie, ale jejich a Lagdalenin osud se má ještě střetnout.
Lagdalen je odhalena.Někdo zjistil, že propašovala falešný certifikát určený Bazilu z Quosh.Za tento prohřešek je vyhozena a strácí nárok na titul Novicky. Lagdalen propadá pláči.Ale má štěstí...Při cestě domů potkává čarodějku Lessis, která jí nabízí místo její asistentky.Lagdalen a asistentka jedne z nejmocnějších čarodějek? Lagdalen tomu nemůže uvěřit, ale samozřejmě souhlasí...
Relkin a Bazil jsou zatím posláni s polu s oddílem 109 na určenou Missi...Ještě netuší co je čeká.
Princezna Besita byla unesena ! Unesl jí mocný čaroděj Thrembode, který jí má za úkol dovést Temnému Vládci.A tak začíná hon za Thrembodem s jediným cílem : Navrátit zpět princeznu...Proč ? Protože když nebude královnou ona, tak se králem stane její hloupý bratr...A to by byla katastrofa...Celé město by na to doplatilo.A to se nesmi stát ! A proto se Lessis spolu s Lagdalen vydávají po stopách Thremboda a jeho zajatkyně.
Thrembod si udělal na cestách k temnému vládci z Besity dvě věci : Za prvé otrokyni a za druhé milenku.Očaroval totiž Besitu kouzlem, díky kterého jej Besita velice miluje !Thrembod je chytrý, vypočítavý a má velké štěstí.Už ví, že po něm půjde mocná čarodějka Lessis...
Lessis spolu s Magdalen se tedy vydávají po stopách uprchlíka a jeho zajatkyně..Čeká je dobrodružna cesta, při které Lessis bude muset uspět.
Schyluje se k boji ! 109 oddíl je jedním ze tří oddílu na straně dobra..Na začátku své misse má na své straně hordu vojáku a tucet draků..Na straně zla v této bitce stojí tucet hnědých trollu,horda skřetů a kdo ví čeho všeho...Trollové jsou ale bojovníci, kterým se dokážou vyrovnat jen draci !První útok odrazily...Ale blíží se další. 109.oddíl s polu se zbytkem ostatních oddílu bojují proti velké přesile a vypadá to že budou pobyti do posledního muže ! Pak se stal ale zázrak...Někde daleko za kopcem se ozvaly trumpety ! Že by posily ? Na tom teď nezáleží ! "Zatrubte a vyrazíme do boje ! " Skřeti a spol jsou zmateni a dostávají strach.Teď když skoro rozdrtily nepřátele knim přicházejí posily ! Jak je to možné? Skřeti a spol se nic méně dávají na ústup.Toho zbytek 109. oddílu a spol využívají a skřety pobíjejí na jejich útěku.Vyhráli ! Je to k nevíře, ale skutečně vyhráli proti tak velké přesile ! Nic méně jejich vojsko je skoro rozdrceno..Zbyli jim jen čtyři schopni boje draci a hrstka bojovníku..Navíc po spojencích kteří je troubením zachránily nejsou žádné stopy..Jak je to možné?Kde se jejich armáda poděla?Na tyto otázky vojáci brzo dostávají odpověď.
To Lessis a Lagdalen troubily..Udělaly to pomocí kouzla a teď dohánějí 109. oddil a spol s novými rozkazy. 109.oddíl a spol jsou čarodějčinou jedinou naději na úspěch dopadení zlého čaroděje na cestě k temnému vládci. 109 oddíl a spol jsou totiž jedina armáda, která je na blízku.Široko daleko by jste žádnou jinou spojeneckou armádu nenašly.
109 oddíl a spol jsou z počátku Lessisinou návštěvou pocteni.Ovšem jejich nadšení netrvá dlouho.Podle nových rozkazů musi Lessis poslouchat a doprovázet jí v její missi za dopadením mocného čaroděje, který unesl princeznu Lessis.A tak se Lagdalen a dragonýr Relkin znovu setkávají...Čeká je ještě dlouhá cesta, na které si Relkin uvědomí, že Lagdalen miluje.Ale Lagdalen se zamilovala do generála 109 oddílu a navíc je pro ní Relkin moc mladý.Lessis štve celé vojsko na dalekou cestu.Na cestách za čarodějem je čekají v bojích ještě velké stráty.Vojáci se už domlouvají na spouře.Ale Lessis k nim příšti den promluví slovy, které z nich udělá věrné "vojsko" , které by jí následovalo až do pekel.Ale zlého čaroděje stále nemůžou dostat.Lessis to tedy zkusí ještě naposled !
Mimo toto se Bazil stratil od zbytku oddílu...Na svých tulkách potkává dračici, do které se zamiluje a se kterou se chce spářit.Ale dračice se mu vysměje.Bazil je válečný drak, nemá křídla jako jeho předchůdci a pro tuto dračici se nezdá dost vhodný..Přilétá další drak.Tento má křídla.Tento drak má v úmyslu spářit se s dračicí.Bazil ho vyzve na souboj.Bazil druhého draka zranil a tím vyhrál..Bylo to jasné.Druhý drak byl sice větší, tlustší a měl křídla,ale oheň takový draci už chrlit dlouho neumí, takže proti Bazilovi, ostřílenému boji,který sice neměl křidla neměl šanci.Drak ale neumře.Bazil ho nechtěl zabít.Ale zápas vyhrál,čímž si získal dračici a poté se úspěšně vrací ke zbytku svého oddílu.Drak, který podstoupil zranění od Bazila přežil, ale příště už bude vědět, že s válečným drakem si nemá začínat.
Thrembode s Besitou už jsou v sídle Temného vládce.A to je poslední válečný plán Lessis. S několika desítkama,né li jen s jednou desítkou vojáků se vydávají do sídla Temného vládce, kde jsou odhodláni Besitu získat zpět.Zbytek armády je již smířena se smrtí.Lessis se žene za Čarodějem neúprosně, stráty nestráty.Radši obětuje celé vojsko než aby město Marneri stratilo budouci královnu ! Jediné Eso které mají, je moment překvapení.Thembode nebude čekat, že by čarodějka byla až tak troufalá a pronásledovala ho až do sídla temného, které je ozbrojeno až po uši hordou vojáku.Všichni jsou ale pochytání s vyjímkou Lessis, Relkina a Lagdalen. Ti se teď schovávají v podzemních uličkách sídla temného vládce a čekají na svou chvíly.Paní Lessis je při cestách sídlem temného ale raněna a umírá..Jako zázrakem jí ale zachraňují krysi a jejich král kocour, který je Lessis ještě něco dlužen.Aby Lessis přežila, tak potřebuje pár magických věcí, pro které se ochotně Relkin vydává.Tyto věci najde v sídle temného vládce, ale lehké to nebude !
Drak Bazil je chycen a svázan do řetězu s polu s poslední dračicí která z jejich oddílu přežila.Ta později ale umírá v aréně pro zábavu temného...Bazil je odveden na rozhovor s temným.Když příjde k černému kamenu, zjistí že právě tímto kamenem je ten slavný zlý Temný Vládce...Jak může komunikovat ? Ovládl tři lidi, které zohavil a každého znich používa k jiným účelům.Jeden muž mu nahrazuje Ústa,jiný zase uší a žena mu nahrazuje sluch.Temný vládce Bazilovi nabízí místo mezi jeho vojáky.Bazil odmítá a neodpouští si par urážek na Temného.Temný vládce tedy rozhodl, že Bazil bude bojovat v koloseu pro zábavu jeho a zbytku "populace" tohoto sídla.
Drak Bazil dostal do kolosea stvůru,ktrá zabila jeho kamarádku z bývalého 109 oddílu.Bazil nemá svůj palcát, se kterým by stvůru snad mohl porazit a tak to zatím vypadá, že ho stvůra za nějakou dobu zabije.
Relkin pobíhal uličkama sidlem temného vládce a na jednom stojanu zahlédl Bazilův meč ! O něco dál si všiml, že jeho drak Bazil stále žije,ale že je vystaven smrtícímu nebezpečí v koloseu! Neváhal a Bazilův meč hodil do kolosea.Bazil byl šťastný,políbil svůj meč a jednim mocným máchnutím rozpůlil stvůru až do půlky pasu.
Relkin získal co potřeboval a vrací se k paní Lessis s užitečnými zprávami o čaroději , který unesl Besitu.Lessis přežila.Její kouzlo obětovalo krále myší..Kocour zemřel,splatil to,co Lessis dlužil.Lessis je teď silná, že už ani nepamatuje kdy byla v takové formě.Je hbitá jako kočka ! Spolu s krysí armádou se vydávají směrem ke koloseu.
Bazil dostává dalšího protivníka..Je jím nějaký mohutný drak bez křídel, který má v očich nenávist a chuť vraždit. Po několika minutách bazil osloví druheho draka v dračím jazyku : " Ty seš ten drak,se kterým jsem se setkal tenkrát v tom boji o dračici !" Drak se na chvíly zastavil a pravil : "A ty seš ten drak, se kterým jsem bojoval o dračici a prohrál jsem...Ty jsi Bazil z quosh"
A potom se oba draci dohodli, že už nebudou prolivat krev na sobě, ale že obrátí svůj hněv proti temnému vládci.
Posily dorazily...Lessis, Relkin, Lagdalen a armáda krys osvobozují zbytek mužů, kteří přežily a jsou schopní boje.Tato armáda, se dostává do kolosea, kde již dělají zkázu dva mocní draci.
Jsou jednotní..Teď mají šanci naposledy vydat odpor.Temný vládce začíná mít strach.(Všechno to sleduje z vysoké výšky, kde je zachycen na železných řetězech)
Lessis ví že Bazil toho udělal už dost, ale přesto ho posílá zničit temného vládce.Bazilovi je to potěšením.Vyšplhá se do výšky úrovně temného vládce.I přes to, že je raněn hordou šípu, které do něj střílí temné vojsko,je úspěšný.Přesekne řetězy které drží temného vládce ve vzduchu a ten v podobě kamene padá vstříc své srmti.Boje ustály..Je rozhodnuto.Zelený náchově drak který se osvědčil jako spojenec nachází Bazilovo nevládné tělo na zemi.Zvedne jej ze země a pokládá ho na zem mezi všechny ostatní. (Relkin,Lessis,Lagdalen a spol.)Relkinovy se po tvářích kouleli slzy.Jeho drak byl popálený,ohořely,celý od saze a krve a navíc prošpikován mnoha šípy.Lessis ověřila jeho životní funkce se slovy : " Ještě žije".Relkin tomu nemohl uvěřit ! Byl štestím bez sebe ! Bežel pro horkou vodu a nástroje, které jeho drakovi pomůžou...
Povedlo se..Temný vládce zemřel a drak žije.

____________________________________________________________________


Informace o knize

  • Autor : Christopher Rowley
  • Vydání : první z šesti
  • Ilustrace : Nejsou
  • Počet stran : 437
  • Výška :
  • Šířka :
  • Hřbet knihy :
  • Nakladatelství : Fantom Print
  • Rok Vydání : 2000
  • Doporučená cena : 199 Kč

Doporučení

Kniha je místy vtipná, plná podrobně popsaných bojů mezi lidmi,draky,skřety,Troly atd...Takže je plná ras.Kniha se dá doporučit snad jen čtenářum Fantasy - Akčně válečným žánrů, kterým se líbi příběhy na pokračování.Já osobně této knize dávám palec nahoru a těším se na další díly, které si nepochybně v blízké budoucnosti přečtu.

____________________________________________________________________

07 března 2010
Žánr : Horor

Informace o knize naleznete dole !

Podle autora, má u tohoto čtení tuhnout krev v žilách.Mě osobně krev netuhla,ale musím uznat, že pár nechutných věcí tam skutečne je.Nekroskop je Hororem,který je aktuální,nepředvidatelný,šokující a naprosto strhující.Tento první díl se mi zdál celkem propracovaný a v celku ho hodnotím palcem nahoru.Věc,která se mi na této knize libí asi nejvíc je,že je to horor a navíc že má velký počet dílů,jak se již brzy můžete přesvědčit.


Na začátek bych chtěl uvést definici mezi dvěmi slovy, a to mezi :

Nekromant = Člověk, který svou schopnosti z mrtvých lidí získává informace násilím, a mrtví to cítí, i když jsou již mrtví

Nekroskop = (Nekros = Mrtvola) Je člověk , který čte mrtvím myšlenky a který si je snima dokonce může vyměňovat.Jediným Nekroskopem tohoto příběhu je zatím Harry Koegh.

  1. díl ) Nekroskop, (zde Uvedeno)
  2. díl ) Vampýři, (zde Zatím neuvedeno)
  3. díl ) Zdroj, (zde Zatím neuvedeno)
  4. díl ) Řeč mrtvých, (zde Zatím neuvedeno)
  5. díl ) Sémě mrtvých, (zde Zatím neuvedeno)
  6. díl ) Pokrevní bratři, (zde Zatím neuvedeno)
  7. díl ) Poslední hrad, (zde Zatím neuvedeno)
  8. díl ) Války o krev ,(zde Zatím neuvedeno)
  9. díl ) Ztracené roky, (zde Zatím neuvedeno)
  10. díl ) Ztracené roky část II , (zde Zatím neuvedeno)
  11. díl ) Vetřelci ,(zde Zatím neuvedeno)
  12. díl ) Prznitelé, (zde Zatím neuvedeno)
Hlavní Postavy :
  • Harry Koegh
  • Alec Kyle
  • Grigori Borowitz
  • Boris Dragosani
Příběh začíná vizí Aleca Kyla do budoucnosti. Alec Kyle má schopnost se dívat do budoucna.V této době má hodně lidí své nadpřirozené schopnosti.Od čtení myšlenek, až po zvedání předmětů pouhou myšlenkou.V Kylově vizí do budoucna se odehrává krátká scéna.Kyle vidí sám sebe,jak prohledává papíry jedné místnosti KBG pobočky.Kylovy vize jsou něco jako sen.Příjdou si kdy chcou a vypadají jako záblesk.Těsně před Kylovým probuzením z vize,vidí jak on sám drží obálku v rukou.Na poslední chvíly zahlédl jméno na obálce : Harry Koegh.Alec Kyle udělá všechno,co viděl ve své vizi.Vchází do haly a po té do té určené místnosti.Když si šel sednout ke stolu a prohledat papíry ,zamrazilo ho v zádech.I když si už zvykl na to,že jeho vize jsou skutečné, přesto ho to nikdy nepřestalo udivovat.Přesně po tom, když uďelal co měl, začalo se ve vytopené místnosti silně ochlazovat.A nebo klesla teplota Kylova těla?No..to je vlastně jedno.Po té,co kyle spatřil ve středu místnosti přišel krátký šok."Ježíši Kryste !" Po té Kyle upustil desky a svezl se do křesla.To,co Kyle viděl bych duch uprostřed místnosti.Tento duch byl muž.Pokud se dalo odhadnout,tak byl nahý jako novorozeňe.Alec Kyle vzal skutečnost, že čelí duchovi docela dobře.Pochopil, že po ňem duch něco chce.To něco byl rozhovor.Tento duch se svěří, že je Harry Koegh a že prý není duch.Kyle si po několika cigaretách a kafé dělá poznamky do blogu,jelikož Harryho slyší a vidí jen on.Žádna Elektronika tento rozhovor ze strany ducha nepostřehne.Harry Koegh přišel Kylovi říct svou minulost..Proč?To nevím,ale nejspíš se to dozvím v následujících dílech.Nic méně,příběh "minulosti" právě začíná.
Harry Koegh byl už od mládí zvláštní člověk.V hodinách výuky byl pořád duchem nepřítomný a jeho školní výsledky nebyli dobré.Po určité době se z něj ale stává Génius,který všechno umí a všechno zná...Přinejmenším z Matematiky.Nikdo tomu nemůže uvěřit,a všichni pátrají co je příčinou.Harry má přátelé.Spoustu přátel.Ale ne na zemi..má je pod zemí.Harry je už od mládí Nekroskop.Může komunikovat s mrtvými a našel si mezi nimi spousty přátel...Proč?Protože Harry je pro mrtvé něco jako naděje.Může za ně udělat věci,které za sveho života nestihly a navíc si maji aspoň ským povídat.Mrtví jsou i po smrti uzavřeni ve své vlastní mysli.Skladatelé vymyšlejí stále nové texty,matematici nové rovnice a tak dále..Všichni se zdokonalují,protože co jiného se dá dělat?Po smrti je velká nuda..Harry se zdokonaluje taky.Učí se od mrtvých všemu,čemu se naučily oni.
A pak je tu Boris Dragosani.Tento člověk pracuje pro Grigoriho Borowitze,šéfa tajné špionážní pobočky.Dragosani v této pobočce zastáva roli Nekromanta.Nekromant je schopnost,která dostane z mrtvého každou informaci.Z mozku,ze střev,z krve atd.Celkem užitečné,když potřebujete nějakou tu informaci od mrtvého nepřítele...I když nadruhou stranu dost nechutná práce.A jak se dostal Dragosani ke své schopnosti Nekromanta?Určitě né ďedičňe jako Harry Koegh,ale to je zase trochu jiný příběh.Dragosani pochází z Rumunska a už jako malý kluk objevil v této zemi něco starého,mocného a nebezpečného.To,co Dragosani náhodou oběvil,když sáňkoval a sjel z kopce,byl nemrtvý upír,uvězněný pod zemí zatížený železnými řeťezy.(Železo škodí upírum) Dragosani zjistil,že stímto upírem může vzájemně komunikovat.A v této chvíly se Dragosani rozhodl,že Upíra využije.Upír Dragosanimu řekl,že je ješťe moc mladý ,aby posloužil jeho účelům,ale že až z něho bude muž,může přijít a on mu řekne všechno věďení vampírů.Ani jeden z nich nevěďel,že právě v tomto okamžiku proti sobě oba dva šijou boudu.
Mimo tento děj je už z Herryho muž a z Dragosaniho logicky také.Harrymu se zastesklo po jeho matce,která se kdysi údajně zabila při bruslení na leďe.Podle informací tisku se prý utopila nešťastnou událost.A Harry se jí chtěl zeptat , jak přesně to bylo.Harry vyhledá její mrtvé tělo a po tolika letech se konečně setkáváji...Oba dva jsou šťastní do chvíle než jeho matka řekne,že byla zavražďena.A co víc? Zabil jí její vlastní manžel a tudíž Harryho otec.Jeho otec stále žije, a Harry se rozhodl,že svou matku pomstí tím,že otce zabije.Nebo alespoň zjistí,proč to uďelal..A tady,u jeho otce se mají poprvé setkat osudy Harryho Koegha a Borise Dragosaniho.
Dragosani už je muž a přišel za upírem Tiborem Freenczym jak slíbil.A tady se oba dva zradí.Upír uďelá z Borise nemrtvého,tedy upíra a Dragosani Tibora Freenczyho zabije useknutím upírovy hlavy.Po té,co se stal z Dragosaniho upír,dostává od svého šéfa Borowitze poslední úkol,na kterém mu přiďelí parťáka.Tím úkolem bylo:Zabít Viktora Šukšina,což je shodou náhod Harryho otec.Dragosani souhlasí,ale ještě před splňením úkolu zabije Borowitze a dostane z ňej všechno jeho věďení.Dragosanovým parťákem je Max Batu.Tento člověk má schopnost zabíjet slabé lidi pouhým pohledem.Na zdravé to nemá tak velký účinek.Oba dva se tedy vydávají zabít otce Harryho Koegha.
Harry Koegh si domluvil s otcem schůzku,na které si spolu mají jít zabruslit na led.Ale dřív než má Herry vstoupit na led,prohlídne si terén o hodinu dřív.Harry totiž cítí zradu z otcovy strany.A měl pravdu.Jeho otec kopal hodinu před schůzkou díru do ledu.Díru,do které má Harry nešťastnou náhodou spadnout.Stejňe jako jeho matka.Ale Harry bude připravený.
Dragosani a jeho parťák Max Batu mají zabít Harryho otce,ale po rozhovoru s tímto člověkem se Dragosani rozhodl,že jeho smrt ještě počká.Chce viďet tu podívanou mezi otcem a synem.A tak čeká spolu se svým parťákem v povzdálí a čekají co se bude dít.Harry Koegh se už blíží a má v rukou lední brusle.Několik chvil spolu ti dva (Otec a Syn) jezdí po řece a jen tak klábosí,ale Harry pořád ne a ne spadnout.Ale pak to šlo rychle.Jeho otec padá do vlastní pasti,ale ještě před tím stáhne Harryho sebou.Oba dva se topí,ale Harry se připravil.Má na těle neopren,který ho trochu ochrání před chladem a dále po proudu si vykopal únikovou cestu.Už je skoro u cíle a zachráňen,ale v posledním momentu ho otec objíma ve smrtonosném obětí.Harry potřebuje kyslík a tak v posledním zoufalství žádá o pomoc svou mrtvou matku.Harryho máma ma svého syna moc ráda a proto se jako kostra svižně vydává za svým manželem,kterého táhne ke dnu.Harry se zachrání a ten vrah je po smrti.Když se ho Herry zeptá ,proč zabil jeho matku,odpoví,že pro to měl svůj důvod :Viktor Šukšin měl za svého života schopnost cítit moc ostatních.Jeho matka měla velkou moc.Sice ne tak silnou jako Harry,ale přesto to stačilo k tomu, aby to Viktorovi Šukšinovi trhalo vnitřnosti i hlavu..Bylo to jako mučení.A proto to vyřešil vraždou.A i z toho důvodu se pokusil zabít Harryho.Když spolu domluví,otec ho žádá aby ho nechal na pokoji a aby ho už nikdy neotravoval.Harry mu řekne že vyhoví,ovšem pochybuje o tom,že jeho matka dá svému manželi pokoj... " Ahoj Viktore! Mary? Harry Koeghu ty parchante pojď zpátky...Já...Já tě prosím nenechávej mě tu sní !!!! " Dragosani a Batu už viděli dost.Vydává se za Harrym s úmyslem ho zadržet a po té zabít.Harry ale uprchne s posledními slovy " Díky mami".Když Dragosani někoho zabije,může si si přivlastnit moc mrtvého.Momentálně zatoužil po schopnosti Smrtelného pohledu a tak zabíjí svého parťáka Maxe Batyho,čímž získal smrtící pohled,nebo-li Uhrančivý pohled,schopnost zabíjet/omračovat pouhym pohledem.Dragosani chce Haryho moc,ať už je jakákoliv.Mimo to ví určiťe hodně o pobočce...Musí zjisit co to je.
Harry má vztek.Chce zabít Borowitze,Dragosaniho a Maxe Batu,ale momentálně je na druhém konci světa od těch tří osob...Ovšem díky jednomu mrtvému příteli příjde na kloub způsobu teleportace a cestovaním v čase.Když tento způsob použije dostává se do zvláštní místnosti plných dveří,kde je jedna osoba,která ho chce s někym spojit.Harry mluví se třemi spojenci,kteří byli jeho nepřátelé.Ale touha zabít jejich společného nepřítele z nich dělá spojence.Jeho novými spojenci jsou : Max Batu,Grigorij Borowitz a Tibor Ferenczy ( Starý upír).Všechny tyto osoby zabil Dragosani sám a osobně a oni se mu chtějí pomstít a proto dají Harrymu cené informace,aby mohl v souboji uspět.Borowitz mu poradí,kde se Dragosani nachází a řekne mu,jak zaútočit na pevnost z vojenského hlediska.Max Batu ho varuje,že se má dávat pozor,protože Dragosani má nyní Uhrančivý pohled...A nakonec Tibor Ferenczy mu říká, že Dragosani je díky jeho viňe upírem a že ho může zabít jen useknutím hlavy.Harry si vzal všechny rady k srdci.Oba dva soupeři jsou skutečně silní.Dragosani je nekromant,je upírem a má uhrančivé oko.Harry má nadlidské teoretické zkušenosti + velké vědomí a mocné přátelé.Bude to zajímavý souboj.Harry se díky teleportaci okamžitě (i přes velkou vzdálenost) dostává k pevnosti,kde se nachází Dragosani.Na tomto místě před pevnosti povolává ze země tři sta vojáku z dávných dob,které posíla do útoku proti pevnosti.Za prvé nemůžou zemřít ,protože už po smrti jsou a za druhé odlákají pozornost od Harryho.Harry si bere dva mrtvé vojáky a dostává se dalšími dveřmi do Dragosaniho místnosti.Dragosaniho reakce byla okamžitá a posíla uhrančivý pohled na osobu ve dveří.Ale tou osobou není Harry, ale jeho mrtvý spojenec.Kouzlo se od mrtvého odráží proti Dragosanimu a to ho oslepuje,protože mrtvý nemůže zemřít dvakrát.Takto omráčený Dragosani si s Koeghem vyjasňuje pár nejasností a po té Harry uďelá poslední smrtelný sek mířený na Dragosaniho krk...Ale poslední sebezáchovou Dragosani vytahuje pistol a zabíjí Harryho.Oba dva cítí jen bolest a pak už jen smrt.Harry se z posledních sil aspoň vědomím dostává do meziprostorového centra,kde je spolu s Dragosanim..Prvního Dragosaniho myšlenka byla.."Kde to jsem? Přesně tam,kde tě chci mít,odpoveďel Harry." Harry našel dveře do minulosti a otevřel je.Jdi tudy řekl Harry Dragosanimu a šťouchl ho do dveří.Harry sledoval,jak si minulost bere Dragosaniho zpátky a nejspíš ho uvězňuje na místo,kde kdysi ležel Tibor Frenczy..Do hrobky,hluboko pod zem spolu s železnými řeťezi...Ale pozor! Příběh ještě ani zdaleka nekončí ! Právě tady začína zcela nový story !

____________________________________________________________________

Informace o knize

  • Autor : Brian Lumley
  • Vydání : první z dvanácti
  • Ilustrace : Nejsou
  • Počet stran : 367
  • Výška :
  • Šířka :
  • Hřbet knihy :
  • Nakladatelství :Grafton
  • Rok Vydání : 1994
  • Běžná cena : 269 Kč
Doporučení

Doporučuji čtenářum hororového žánru.Tento horor je docela originálni a strhující.Nachází se v něm i sexuální prvky.Mě osobně na něm mimo jiné těší,že má velmi mnoho dílů.Tolik dílu jsem snad ještě ani nečetl,takže to bude docela dlouhé počteníčko , když jsem skončil teprve prvním dílem.

____________________________________________________________________

Žánr : Fantasy

Informace o knize naleznete dole !

Toto je třetí a poslední díl mé oblíbené Trilogie Jonathana Strounda.Tato kniha se autorovi zase skvěle povedla a odkrývají se v ní odpovědi na zatím nezodpovězené otázky. Např. Proč Bartimeus stále nosí podobu chlapce,který kdysi žil a nesl si jméno Ptolemaios ?
A teď zaměříme podrobněji k obsahu této skvělé knihy :

díl první = Amulet Samarkandu
díl druhý= Golemovo oko
díl třetí = Ptolemaiova Brána

Tento díl je opět rozdělen do tří vyprávěčských pohledů.V tomto díle Bartimeus prozrazuje postupem příběhu víc své minulosti, než kdy dřív.Ale časy se mění a on je také slabší než kdy dřív. Přichází na to, když bojuje v ulicích a místo boje, leží zaklíněný pod veřejnými záchody. On! Bartimeus! A leží neschopný uzvednout jednu zříceninu. Ale za to může jeho pán. Nathaniel...Nathaniel ho už přes dva roky pořadně nepropustil na "onen svět" kde by byl schopen znovu načerpat svou sílu.Ale ne. Nathaniel se změnil. Už to není ten malý kluk. Chová se k Bartimeovi čím dál tím hůř. Bartimeus se mu snaží říct, aby ho na nějaký čas propustil, ale o tom jeho pán nechce ani slyšet.Skrátka a dobře, nebere na něj ohledy, je vůči němu nezodpovědný.Je moc přepracovaný.Odboj už sice neexistuje, Golem už neohrožuje město, ale vždycky se najdou nějací nepřátelé.
Mimo to se Kitty, která je veřejně prohlášená za mrtvou učí u jednoho postaršího mága, který ji zaměstnal již před nějakou dobou. I přes prosby svého kamaráda se neodstěhovala pryč z Londýna.Má od všech nepřátelů pokoj. Tedy alespoň zatím, dokud se jí daří žít inkognito.Udělala pár opatření, aby jí nikdo nepoznal. Ostříhala si tmavé vlasy do mikáda a schovala si je pod čepici.Z počátku žila v jednom činžáku a živila se prací, kterou jí nabídl Jakubův otec.Jednalo se o práci v tiskárně za minimální mzdu, ale muselo to prozatím stačit.Kitty se stala někým jiným. Tedy alespoň teoreticky.Pan Hyrnek, Jakubův otec jí pomohl se zatajením její pravé totožnosti.Padělal jí všechny doklady na jméno Lizzie Templová.Jenom v noci , ve svých snech byla Kitty Jonesová.Kitty si hledala práci někde jinde, jelikož nechtěla ohrozit své přátele a firmu pana Hyrneka.A jednoho dne se jí naskytla skvělá příležitost.Jednoho dne jí zavoli a povolali,aby odnesla balíček na jméno Pana H.Buttona.Kitty se brzy dozvídá, že se jedná o mága který žije v zápaním Londýně,což jí přišlo divné, jelikož tam moc mágů nežije.Podle všech úkazů to je schopný mág, ale nikdy si nezačal budovat politickou kariéru.Kdysi se mu stala jedna nehoda, kvůli které přišel o pravou nohu.Od té doby žije doma sám s polu s jeho asistentkou, která se ovšem před několika dny/týdny odhlásila z mágových služeb.Když se to Kitty dozvěděla, okamžitě se chytla šance.Nabídla panu Buttonovi, že by se dala do jeho služeb.Slíbila,že je velice pilná a bude se učit jak jen mu bude moci vyhovět.Tento srdečný mág jí dal šanci a proto jí dal zkušební lhůtu.Pan Button neměl jednu nohu, a jeho byt byl více méně jedna velká knihovna.Potřeboval si často vzít nějakou knihu ke své práci, jenže v tom ho jeho postižení omezovalo.Kitty se brzy prokázala jako velmi schopná dívka a pro Pana Buttona se brzy stala nepostradatelná.Časem, i když z počátku neůspěšně si tohoto hodného mága spracovává,aby ji začal učit magii.Pan Button spočátku odmítá, ale pak na to přistupuje.I když jako oficiálního učně ji neprohlásí.Mág jí učí jak povolávat menší démony,ovšem Kitty má za tímto učením jiné plány.Chce povolat Bartimeuse.
Bartimeus odkrývá svou minulost. Jeho podoba, kterou si na sebe často bere a která byla kdysi jeho pánem se jmenuje Ptolemaios.Tento kluk , Egyptský princ byl tehdy v Alexandrii 126 př.naším letopočtem jeho pánem.Ale Bartimeuse udivovalo z jakého důvodu jej povolal.Ptolemaios byl jiný než ostatní mágové.Možná také proto měl tolik nepřátel.Nepovolal si džína, aby ho zotročil jako to dělávaly ostatní mágové.Ne..on ne...Bartimeuse si povolal proto , aby mu Džín odpovídal pouze na jeho otázky, které si týkaly existence Džínu,jejich moci,onoho světa atd.Tyto jeho odpovědi sepisoval do své vlastní knihy.Věřil,že když popíše džíny a jejich touhy,cíle aj., že se Mágové a Džínové stanou rovni.Bartimeus si ho tenkrát oblibil a stal se jeho nejoblíbenějším pánem.Bartimeus ho chránil před jeho nepřáteli a také mu dával informace,kterých tento hoch neměl nikdy dost.
Nathaniel povolal Bartimeuse k sobě, aby si sním promluvil.Bartimeus už má všeho dost.Neposlouchá jeho rozkazy.Když už Nathaniel zajde tak daleko,že ho povolá,Bartimeus mu řekne všechno do očí.Nathaniel mu slibuje, že ho propustí, jen co na zemi splní ještě jeden úkol. "Bartimae,víme že si slabý jako komár,proto ti daváme jediný úkol : Najdi Hopkinse,ale neútoč na něj.Pouze zjisti informace."Abych objasnil důvod tohoto úkolu : Nathaniel , jak už jsem říkal je stále přepracovaný.Jedním z důvodů je Hopkins a spol. Hopkins je člověk,který byl zamotaný také do incidentu s Golemem.A právě jedna osoba se jménem Jenkins je přivedla na stopu.Jde o mága malé úrovně, který je podezřelý ze skupinového spinkutí,jejimž členem je i dlouhohledaný Hopkins.A tak se Bartimeus vydává po stopě Jenkinse.
Kitty se mezi tím snaží vyhledat co nejvíce informací o Bartimaeovi minulosti.Je to součásti jejího plánu.Brzy se Bartimaovi dostává na stopu.Našla jméno Ptolemaios a toho se taky v blízké budoucnosti bude držet jako klíště.
Quentin Makepeace v tom zatím naverbovává co nejvíce lidi, aby se přisly podívat na jeho novou divadelní premiéru.Zve hlavně významější lidi.Slibuje jim, že na tuto premiéru nikdy nezapomenou ,a řekl bych, že to myslel více než do slova.
Bartimeus se dostal do kavárny, díky Jenkinsových drobečků, které za sebou nechával.Vyslechne si krátky ale stručný rozhovor mezi žoldákem a Jenkinsem.Zde se Bartimeus dozvídá cené informace.Třeba že se jedná skutečně o skupinové spiknutí a že se nepřáetelé již zásobují věcmi na toto spiknutí.Když žoldák zmíní, že se jde zastavit za panem Hopkinsem,Bartimeus se mu lepí na nohy,a to do slova.Žoldák má sedmimílové boty, díky kterým se může teleportovat.Bartimeus se jich zachytává jako klíště a čeká a čeká co dalšího se dozví.
Nathaniel se shodou náhod dozví , že Kitty Jonesová stále žije.Po tomto zjištění jí vystopuje a dále sni navazuje kontakt.
A teď prosím abych shrnul následující budoucnost : Nathaniel měl pravdu.Skutečně se jedná o spiknutí.Dozvídá se to,když je spolu s Kitty Jonesovou pozván na premiéru Makepeace.Všechno začíná nevině, ale zdání klame.Už se nahromadily všichni důležití členove
Mágstva kteří nemohli odmítnout toto pozvání.(Ze zdvořilosti) Pan Makepeace před zahájením premiéry všechny žádá, aby si odložily své čočky, díky kterým mohou vidět na druhých a třetích rovinách a aby propustily své sluhy.Důvod : aby si divadlo více užily.Skutečný záměr je však jiný.Nathaniel to má již brzy zjit.Nathaniel a Kitty mají VIP místo v horní lóži spolu s Makepeacem.Ve středu děje této premiéry Makepeace Nathaniela navádi , aby si vzal čočky."Máme jisté výhody,pro nás tyto pravidla neplatí".A v tom momentě spozoroval zradu.Ano...To on Makepeace jí naplánoval.To on za tim stojí.Zatímco nic netušící mágové sledují divadlo,vkrádají se knim hordy démonů,které je omračují a následně svazují.Jelikož Mágové nemají své čočky a své služebníky propustily, nemají se jak bránit.Nathaniel chce zasahnout, ale je svázán spolu s ostatními a odvezen do jiné budovy.V této místnosti budovy se dozvídá pravdu.Makepeace ve skutečnosti není člověk,ale džín který mu pronikl až do kostí, proto nešel vidět na všech rovinách.Jeho plán spiknutí je jednoduchý.Všichni mágové vyvolají démona a povolí mu,aby se do něj převtělil.Tímto chcou démoné převzít moc nad světem.Nathaniel má na výběr.Buď příjme toto převtělení a nebo zemře.Nathaniel se zmůže na odpor.Při povolávání povolá své nejsilnější džíny.Všichni jsou ale mrtví.Až na jednoho.Bartimeus přežil a zjevuje se jako hromádka slizu,což dokazuje,že je již tak slabý,že se nezmůže ani na dokonalou přeměnu.A co hůř.Jeden mág se rozhodl vyvolat Noudu.Jedná se o Madrída nebo ještě něco silnějšího,co nikdo jen tak lechce nezastaví.Nouda se rozhodne,že Bartimeuse nechá žít.Přinutí Nathaniela,aby ho propustil na onen svět.Aspoň ten už to má za sebou.Nathaniel s polu s Kitty v pozdějším stádiu utíkají.Nathaniel ví že má jedinou šanci.Musí se zmocnit Gleadstonovy Hole a Amuletu Samarkandu.Tyto dva artefakty by z něho udělaly velmi silnou osobu,čímž by mohl povraždit všechny zlo-démony.Má to ale jeden háček.Místnost ve které se nachází,střeží kyselina.A co hůř,Nathaniel má společnost.Žoldák se ho snaží zabít.Nathanielovi se podaří ho zabít a dokonce získat artefakty,ale ještě nemá ani zdaleka vyhráno.Mezi tím se vydává hledat Kitty,která se od něj odtrhla,aby si něco zařídila.
Víte proč si Bartimeus tak oblíbil Ptolemaia a proč ho po tisíce let pořád nosí jako svou podobu?Tak já vám to prozradím...Tak zaprvé : Ptolemaios se vydal za Bartimaem na Onen Svět,aby mu dokázal že si je snim roven.Od této chvíle byl pro něj Bartimeus odhodlaný udělat cokoliv,ovšem nepotřeboval k tomu žádný rozkaz.A za druhé..Když byli obklíčeni a už bylo jasné,že oba zemřou..Ptolemaios dal Bartimaeovi poslední dar.Obětoval se pro něj.Propustil Bartimae proto,aby se aspoň on zachránil.
Kitty se právě dostala na Onen svět díky Pentagramu, který jako jeden zmála nalezla ještě nepoškozený.Bartimeus jí po nějaké době,kdy si užila na oném světě ( Ironie) kontaktuje.Ptá se jí, proč pro něj přinesla takovou oběť.Kitty mu všechno řekne.A žádá ho, aby jim pomohl získat znovu vládu nad démony.Bartimeus jí odmítne.Za prvé je slabší než čaj a jakou by měly šanci proti hordě démonů navíc v čele s nejsilnějším z nich a to s Noudou? Kitty mu slibuje,že Nathaniel má gleadstonovu hůl, se kterou mají šanci uspět.Bartimeus příjímá.Kitty nechápe,co Bartimeus myslel tím, že pronesla velkou oběť.Brzy to ovšem zjistí.Hned jak se probudí,tak u jejího těla sedí Nathaniel s polu s Gleadstonovou holí a naříká nad jejím životem.Kitty zjišťuje,že je zohavana na svém těle a že ho nedokáže sto ovládat.Nevadí jí to.Za tu obět jí to stálo a ochrnutí je jen dočastné.Společně s Nathanuelem opět povolávají Bartimea.Plán je jasný a i když ho oba ( Nathaniel a Bartimeus) z počátku odmítají,nakonec na to kývnou.Bartimeus se převtělí do Nathaniela.Teď mají sílu démona a Nathanielův mozek skušeností spolu s Gleadstonovou holí.Ovšem liší se oproti takto ostatním démono-lidem.Bartimeus (i když mohl) nepřevzal vládu nad Nathanielovým mozkem, čímž by se stal pánem tohoto těla.Tímto gestem si nechal otevřená vrátka pro cestu zpět.Hon na Děmono-Lidi začína.Nathaniel spolu s Bartimeem a Gleadstonovou holí jsou úspěšní.Již vyvražidly všechny démony.Zbývá jen Nouda,na kterého Hůl nemá moc velké účinky.Nathaniel spolu s Bartimeem uskutečňují svůj improvizovańy útok.Nachází se spolu s Marídem ve velké budově,která je skoro celá ze železa. ( železo zabíjí démony).Nathaniel spolu s Bartimeem jako jedno tělo posílají Kitty pryč z budovy, čímž se sní také naposledy loučí.Plan se již zahajil.Nathaniel odpojil pojistky Hole,čímž zdvojnásobil její sílu.Zaměřil se na celou budovu.Budova se bořila a spolu s ní chcípá i Nouda.Ovšem Nathaniel s Bartimeem jsou stále v budově ,která se na ně bortí.A právě tenkrát udělal Nathaniel něco nečekaného.Obětoval se pro Bartimeuse a odvolal ho.Nathaniel zemřel,ale Bartimeus přežívá s posledními slovy : "Bartiame,pozdravuj Kitty.
Bartimaeus : Ještě jsem tomu klukovi chtěl vyjádřit jak ho mám svým spůsobem rád,ale jelikož jsme do poslední chvíle zdílely jedem mozek a splolečné myšlenky,myslím že to věděl...
____________________________________________________________________
Informace o knize

Autor : Jonathan Stroud

Vydání : Třetí ze tří

Ilustrace : Nejsou

Počet stran : 460

Výška :

Šířka :

Hřbet knihy :

Nakladatelství :
Doubleday - Random House v Londýně roku 2005

Český překladatel :
Petra Diestlerová

Rok vydání : 2005

Běžná cena : 230 Kč

Doporučení

Tuto knihu doporučuju všem čtenářům,kteří si přečetly předešlé dva díly.Jedná se o poslední díl Bartimeove Trilogie a myslím,že stojí za to a mohu ho jen doporučit.Každopádně celá tato Trilogie se mi líbila.Už od prvního dílu.Ze všeho nejvíc jsem si asi oblíbil Bartimeuse a ty jeho hlášky....Ty jsou prostě bez chyby. :)

____________________________________________________________________


23 února 2010
Žánr : Fantasy

Informace o knize naleznete dole !

Toto je druhý díl Bartimaeové trilogie,který se autorovi opět povedl.Tuto knihu jsem dočetl předevčírem a musím ríct že některé pasáže mě opět velice pobavily...Obzvlášt jedna,kterou zde určitě uvedu...xD A nyní k popisu děje :

díl první = Amulet Samarkandu
díl druhý= Golemovo oko
díl třetí = Ptolemaiova Brána

V této knize už nejde jen o základní dvě hlavní postavy ( Nathaniel a Bartimeus) ale přidává se i třetí a tou je Kitty. Kniha je opět jako první díl rozdělená do vypravěčů ( Kitty , Nathaniel , Bartimeus).Kniha začína Bartimeusem a v tomto díle už Bartimeus po částech prozrazuje svou minulost.
Od doby, kdy Nathaniel dopadl Lovelace uběhly dva roky. Nyní je o hlavu větší než tenkrát a je mu již čtrnáct let. Nechal si narůst delší vlasy a taky se již oblíka jako člověk na úrovni. Podle něj vzhled dělá hodně a on chtěl na první pohled vypadat dobře. Od doby,kdy Nathaniel vrátil Amulet Samarkandu [tj. mocný artefakt, jehož majitel se stáva odolný vůči magii.]se jeho kariéra rozkvetla do výšin. Nathaniel je také stále v učení paní Whitwellové, kde vykonal velké pokroky ve svém studiu. V tomto učení už nebýval podceňován a jeho talent se pomalu rozvíjel. Toto všechno je sice moc hezké, ale v blízké době se má všechno změnit. Tajná skupina lidí,kteří si říkají odboj o sobě dávají vědět víc, než kdy dřív.
[Odboj = Skupina dětí, kteří jsou z nějakého hlediska odolnější než ostatní. Kitty Jonesová = odolnost vůči magii. Kitty je v součastnosti členkou Odboje. Odboj usiluje o svržení mágu a nastolení vlády lidí. Kitty se nenarodila jako členka odoje.Kdysi žila docela obyčejný život.Ovšem když jednou šly,ona a jeji kamarád Jakub Hyrnek do parku,kde je zakázano chodit,mělo se všechno změnit.Uprostřed hry Baseeballu,mezi kterou si oba kamarádi nadhazovali a odpalovali míčky,se stala nešťastná nehoda.Míček,který Kitty odpálila odletěl na nedaleké parkoviště kde spůsobil škodu jednomu autu.Obě děti se daly do útěku.Jsou však dostiženy nějakým mágem a jeho démonem.Mág se chystá potrestat děti za jejich "Útok" a sesílá na ně díky svému démonovi tzv.Buben.Kitty se dostavá do bezvědomí a probírá se až v nemocnici,kde zjištuje,že její kamarád Jakub na tom dopadl mnohem hůř než ona.Měl postiženou celou tvář pruhy ,který mu spůsobil buben.Zvláštní je,že Kitty nemá ani šrám.Kitty,ačkoliv jí všichni říkali ať to nedělá se šla dostavit na soud,který sama požadovala.Tenktát ještě věřila ,že existuje spravedlnost.Jak byla tenkrát bláhová.Spočátku se soud rozvíjel celkem dobře.Zodpovědný mág za jejich útok pan Tallow se na něj nedostavil a to hrálo kitty do karet.Vyložila soudu svou verzi a soud již skoro pana Talowa odsoudil.Pak se ale znenadání oběvil.Za pozdní příchod mu soud naložil pokutu ve výši pětiset liber za pohrdání soudem.Tallow vyloží svou verzi,podle které ho děti napadly a on jednal v sebeobraně.Tallow je mág.A mágovo slovo,jak se zdá má větší cenu než slovo plebejce (člověka)Soud mu samozřejmě věřil a prohlásil ho neviným.Co se týče Kitty tak na ní soud přeložil pokutu Tallowa pětiset liber a sto na víc za pohrdání soudu.Kitty cítila vztek,ale rozhodla se,že před nimi plakat nebude.Před odchodem jí oslovuje dobrotivý člověk,který jí nabízí pomoc.Podle jeho vyložení jí věří a slibuje jí že za ní uhradí pokutu,kterou jí soud uložil.Dává jí svůj kontakt a čas aby si to dobře rozmyslela.Po nějaké době Kitty kývne a od té doby se dostává do spolku tzv.Odboje.]Navíc městem chodí něco, co zničilo celý blok budov včetně krámu mága Pinna.Podle kolegů Nathaniela za tím stojí odboj,ale Nathaniel tomu nevěří.Myslí si,že je to nějaký velký démon.Větší než člověk a silnější než Ifrít.(Ifrít=druh démona,který je skutečně silný...Silnější je už jen Maríd a nebo další démoni,kteří nemájí ani pojmenování...)Do toho všeho zasahuje skutečný odboj,který vyhazuje do vzduchu pár budov a spůsobuje jiné zločiny.(Krádeže,přepadávání mágů)Ministerstvo ochrany požaduje po Nathanielovi aby už konečně dopadl Odboj ,jinak že tento případ přidělí někomu jinému.Nathaniel nestíha luštit záhadu rozdrcení centra a zároveň dopadnout Odboj.Nathaniel potřebuje spolehlivého otroka...Ne šotky ,kteří nejsou spolehlivý...
Bartimeus (citace z knihy) "Bartimeus je zpátky.Stejně drzý,hádavý,smělý a vynalézavý jako dřív a taky pořádně zuřivý,protože sice předpokládal,že se na něj za čas nějaký pitomec ve špičatém klobouku rozpomene a povolá ho na Zemi,aby ho mohl sekýrovat,ale fakt nečekal,že to bude stejný pitomec jako posledně...." :D
Nathaniel tedy povolal Bartimeuse opět do svých služeb.Bartimeus jak už vyplívá z citace byl vztekem bez sebe.Nathaniel mu řekl,tedy podle Bartimeuse spíše slíbil,že už ho nikdy nepovolá.Nathaniel mu vyličuje události které se staly v poslední době a že nemá na vyběr...Ale,že první úkol který pro něj má není nebezpečný pro jeho zdraví.Rozkazal Bartimeusovi aby hlídkoval město a při zpozorování něčeho neobvyklého získal co nejvíce informací.Nebyl jediným Džínem,který dostal tento úkol.Bylo jich v přibližně stejné době povoláno asi čtyřicet.A tak začala Bartimeusovi těžká nuda v ulicích Londýna.Jednoho obzvlášt nudného večera,kdy se zrovna zakecal s jednou Džínkou se to ale stalo..Zrovna když se od ní vzdálil po příjemné konverzaci,zaslechl její křik.To ho dovedlo k tomu , že se rozběhl..Tedy spíše rozletěl ,i když to bylo zakázano...A tenkrát právě toho večera utíkal městem jako o život před něčím,s čím si nemohl rovnat síly.Když ho jeho pán našel jako kočku,která byla zahrabaná po dlouhém útěku pod sutinami jedné budovy,požadoval od něj co nejvíc informací.Bartimeus málem přišel o život a první co po něm všichni chcou jsou informace..xD.Tak to teda vyklopil..Vyložil jim svou teorii o tom,že to co ho honilo s cílem ho zabít,a málem se mu to povedlo..že to co už tak dlouhou dobu dělá starosti všem mágům je Golem.Neslýchané...To nemůže být Golem ,protestovaly okolní mágové.Golemové jsou již po staletí mrtvý.Nikdo dnes již nezná tajemství,které prozrazuje jak Golema zabít.Ale Bartimeus si byl jistý,že to co viďel a to co ho honilo byl Golem.(Golem je vymodelovaný z kamene,podobný lidským rysům těla.Je vysoký kolem tří metrů a hlavně je odolný vůči magii a z Džínu vysává na dotek jejich esenci,čímž je taky zabíjí.Golem nejedná na vlastní pěst.Ovládá ho jeho majitel díky šému,který je těžký udělat a díky Golemova Oka,díky kterému jeho majitel vidí všechno co vidí golem a může ho také ovládat.)Na potvrzení jeho slov se ověřilo ,že jediné Golemovo Oko,které bylo ve sbírce Simona Loverace ,zmizelo.To jméno Nathanielovi i po takové době stále nahánělo hrůzu.
Mezi tím odboj naplánoval svůj životní zločin,který má vyrovnat síly mezi mágy a tímto odbojem.Jeho členové Kitty,Nick,Stanley,Fred,Anne a jejích kápo,starý pan Pennyfeather se rozhodli na tip jejich záhadného spojence pana Hopkinse (Pan Hopkins nemá žádnou z darů ,který mají ostatní členové odboje jako například určítá odolnost vůči magii,nebo vycítění slabých ale i silných artefaktu,či schopnost vidět Démony-Džiny.Ne...Žádnou z těchto schopnosti Hopkins neměl.Ale měl velké zkušenosti s magii a proto se po nějaké době stal pravou rukou Pana Pennyfeathera.)Pan hopkins je odkázal na jeho tajného spojence ,který jim dá pokyny jak proniknout do hrobky Gleadstona.(Gleadston byl velký a mocný hrdina,kterého si dnes všichni velice váži,i když už je nějaké to desetiletí mrtvý.Podle pověr se spolu s jeho ostatky do jeho hrobky schovaly také jeho mocné artefakty jako je Gleadstonova Hůl,Gleadstonový plášt a jiné mocne artefakty.)A to byl ten zločin,který jsem měl na mysli.Odboj měl v úmyslů vykrást hrobku jednoho z nejváženějších lidí století.Dostat se do hrobky nebylo nijak zvlášť těžké,ovšem dostat se zní bylo mnohem těžšší jak naší přátelé měli již brzo zjistit...Stačilo pouze projit Morovou bránu(Morová brána je kyselina,která po otevření dveří sežehne případné vetřelce na hromádku popelu),která byla nastražená u jedných ze dveří vedoucích do věčného spánku Gleadstona.Tuto překážku překonali díky spojence pana Hopkinse,který se ovšem osobně neukázal.Chtěl zůstat inkognito.Po proniknutí do hrobky nastala krátká oslava.Z počátku to vypadalo dobře.Mužská část odboje se snažila otevřít víko hrobky,zatímco Kitty skoumala okolí hrobky.Zatímco oni otevíraly víko,ona měla stále obavy a špatný pocit z toho co dělali.Aby se její obavy ještě zvětšily, tak nedopatřením prošla skrz jednu ze zdí zeď.Byla to Iluze.A za touto Iluzí se nacházelo šest mrtvých těl.To je stejný počet mrtvých,jako je jich živých.Okamžitě upozornila ostatní,kterým se již podařilo otevřít výko.Prošli skrz zeď-iluzí za ní a tam také spatřily ty zohavené těla.I přes Kittyniny protesty se nakonec shodli,že těla zde jsou již dlouho a že by bylo zbytečné ocud utíkat,když jsou už tak blízko.Potom zavedly Kitty k hrobce a ukázaly jí její cenosti.Když to Kitty viděla,tak ji na chvíly všechny pochybnosti opustily.Hned po té začaly kluci naplňovat batohy.Fred,který se nakláněl do hrobky aby dosáhl na Artefakty najednou spadl do vnitř.A v tom momentu se to stalo.Freda něco zabilo. A to co to bylo se teď soukalo přes okraj hrobky směrem k zbytku odboje.To ,co se kním loudalo bylo samotné Gladstonovo tělo z kostí.Prostě kostra.Tato kostra si snimi z počátku příjemně pokecala,při čemž jim prozradila,že ti neboštíci za zdí-iluzí má na svědomí ona.A pak začal lov.Gladstonovy kosti byli ohebné a z jeho horních údů vystřelovaly smrtelně zelené paprsky energie.I když se většina odboje nevzdávala a bojovala ,tak všichni zemřeli.Všichni až na Kitty která po snaze zachránit druhé nakonec utekla a na Nicka,který ale narozdíl od ní utekl bez snahy pomoct druhým.Jakmile se ostatky Gladstona dostaly na povrch země s cílem zabít zbytek členů odboje a vzít si zpět artefakty,v tom zatoužilo při pohledu na hvězdy o svobodě.A tak se rozprchlo do ulic Londýna,kde později mělo ještě spůsobit velké potíže.
Mezi tím se Nathaniel dozvídá o vykradení hrobky a potom co zjištuje že členka odboje Kitty utekla na svobodu se jí na vlastní pěst pokouší vypátrat.(Z osobních důvodu.Kdysi dávno,když ještě nebyl mág ho přepadla a okradla o jeho jasnovědecké zrcádko vlastní výroby.)Po tomto zjištění posílá Bartimeuse,aby našel a zničil spolu s dalšími džíny povolanými ostatnimy mágy tohoto zešíleného Ifríta,který byl zaklet do kostí Gladstona a měl střežit jeho poklady ve věčném spánku.
Když Bartimeus analyzoval zešíleného Ifríta,na střeše jednoho domů kde si běhá stále kolečka městem a při každém kolečku sní jednoho šotka,přeměňuje se na šotka a vyprovokuje Ifríta aby ho sledoval.Potom spolu s ostatními džíny,díky Bartimeovi vychytralosti zaženou s svrhnou Ifríta do místní řeky.Bartimeus si myslí,že ho zabil.
Po návratu ke svému pánovi,vymysleli společně lest na Kitty,která utekla ze spáru smrti Ifríta.Nathaniel vysílá Bartimea za Jakubem Hyrnykem ,aby ho unesl a odnesl na místo určení jedné místnosti.Jakub Hyrnek byl kdysi kamarád Kitty a Nathaniel věří,že poslouží jako návnada ,aby se ho Kitty vydala zachránit.Kitty má u sebe Gladstonovu Hůl a to je to,po čem Nathaniel touží.Když se mu podaří Kitty chytit po menších problémech s policii,tak po ní vyžaduje hůl ,výměnou za Jakuba.Během cest,při kterých je Kitty následuje se Bartimeus s polu s Kitty sbližují.Bartimeusovi se Kitty zamlouvá a tak jí vypráví,že není zlý démon,ale že všechno co dělá ,dělá jako prostředník.Že mu to nakazuje pán a že nemá na výběr.Bartimeus se víc než často oběvuje v chlapcově podobě,jehož jméno je Ptolemaios.O tomto a mnoho dalším se Kitty na základě věcí,které ji Bartimeus řekne rozhodne pátrat po jeho budoucnosti.Kitty,Nathaniel a Bartimeus se v posledním střetu narážejí náhodně na Ifríta o kterém si Bartimeus myslel že ho už zabil.Ifrít má v plánu dokončit své dílo.Rozhodl se zabít je všechny.V tomto se ale do střetu zamíchává Golem který si razí cestu knim.Šílený Ifrit Honorius se staví Golemovi do cesty.Po tom století,kdy byl pod zemí a střežil ostatky svého pana zešílel už tak,že si myslel,že by mohl Golema porazit.Omyl.Golem ho bez velkých potíží zničíl,a pak se otočíl se zajmem zabít i ostatní část skupinky.Nathaniel se snaží aktivovat hůl,díky které by Golema zneškodnil.Už se mu to málem povedlo,ale pak se hůl postavila vůči němu.Bartimeus věděl,že na první pokus není možné aby hůl aktivoval.Hůl je obtížné aktivovat a dokáže to jen velice mocný mág.
Nathaniel byl odhozen stranou a Golem jde směrem kněmu ,zasadit mu poslední smrtelnou ránu.Mezi tím to z nevelké dálky pozoruje Bartimeus spolu s Kitty.Bartimeus jí řekl,že jediný spůsob jak Golema zneškodnit je,že se mu s pusy vytrhne šém,což je kus magického pentagramu.Je očividné ,že Bartimeus Nathanielovi nepomůže.Vlastně je rád že Nathaniel zemře.V posledním rozkazu,který mu dal ze vzteku stálo ,že ruší všechny staré příkazy ( Mezi nimiž bylo aby ho chránil) a dává mu rozkaz chytit jen tu holku.Bartimeus už ho zachraňovat nemusel a ani nechtěl.Navíc proti Golemovi neměl šanci,jelikož ten byl odolný vůči magii.Ale kitty nebyla magická bytost.Rozběhla se směrem ke Golemovi.Bartimeus na ní volal,ale ona už se rozhodla.Vůbec nevěděla proč Nathaniela zachraňuje,vždyť to byl její nepřitel,ale už se stalo.Skocila Golemovy na záda,kde se došplhala až do úrovně Golemovy hlavy.Pak klopýtla a přepadla Golemovi přes rameno.Po cesťe ale ještě stihla vytrhnout golemův šém z jeho úst.Golem se zastavil v poslední chvíly,kdy už dorážel omráčeného Nathaniela.Bartimeus to nechápal.Poradil Kitty ať zde nechá Gladstonovu hůl a uteče.Tak to taky udělala.Když se Nathaniel probudil ,nic nechápal.Když promlouval s Bartimeusem,namlouval si,že musel aktivovat hůl těsně před tím než ho sama omráčila a tím Golema zabil.Bartimeus ho ale uvedl do obrazu a výličil mu co se stalo.Že ho Kitty zachránila.Ale neřekl,že přežila a utekla.Místo toho zalhal že umřela ve snaze ho zachránit.Nathaniel tomu nemohl uvěřit.Proč by to dělala?Od začátku stál proti ní.Neměla důvod ho zachraňovat.Když ale Bartimeus řekl,že kdyby utekla ,proč by mu tu nechávala hůl?Nechal to již tak...Golem byl mrtvý,ale ještě nebyl konec.Z pravidla se po vytrhnutí šému z úst měl Golem dojít až ke svému manipulátorovi a rozpadnout se před ním do země.A to se taky stalo.Golem pomalu a šouravě mířil za pachatelem a Nathaniel s Bartimeusem šly přímo za ním.Nathaniel si vychutnával vítěství a těšíl se až ho zase začnout brát všichni vážně a až ho opět povýší.Golem došel až do zasedáni mezi mocné a tam se skácel k zemi Henryho Duvalla,policejního prezidenta.Po tom co Nathaniel dopadl pachatele vypukla taková vřava,že by bylo nudné ji popisovat.No skrátka : Bartimeus byl konečně propuštěn,i když né na moc dlouho jak již brzy zjistí..No a Kitty??Ta byla prohlášena za mrtvou, zůstala v Londýně a čeká jí ještě zajímavá budoucnost.Dalším a zároveň posledním dílem bude Ptolemaiova Brána,kterou jsem již přečetl a kterou zde pracně opět popíšu. :)

A nakonec bych zde chtěl vypsat jednu část příběhu mezi Bartimeem a Nathanielem,která mě jako jedna z mnoha skutečně pobavila. :) :D

Bartimeus : He?"Na mé proslulé výmluvnosti se dost podepsaly nedávné události.A právě v tu chvíly mi došlo,že kluk si stale nese tu klobásku.Po prožitém dobrodružství (Zdrhaly před hordou Poldů) byl chleba trochu pomačkaný a kysané zelí na něm nahradila polévka z omýtky,dřevěných třísek,rozbitého skla a okvětních plátků.Kluk na něj upřeně zíral.Podívej,chápu,že máš hlad,ale tohle bys fakt neměl jíst.Seženu ti někde hamburger nebo tak něco...Kluk zavrtěl hlavou.Zaprášenými prsty zalovil mezi klobásou a oblohou."Tady,řekl pomalu,je náš další pražský kontakt."
Nathaniel : Klobása? ( xD xD xD)
Bartimes : Ne,hlupáku.Tohle..Vytáhl zpod klobásy malý kousek.....
____________________________________________________________________


Informace o knize
Autor : Jonathan Stround

Vydání : Druhé ze tří

Ilustrace : Nejsou

Počet stran : 492

Výška :

Šířka :

Hřbet knihy :

Nakladatelství : Doubleday - Random House v Londýně roku 2004

Český překlad : Petra Diestlerová

Rok vydání : 2004

Běžná cena : 249 Kč


Doporučení

Tento díl knihy doporučuji přečíst si všem,kteří četly také jeho první díl,který zde mám také popsaný = Amulet Samarkandu.Kniha se opět týká dnešního Londýna,Mágu,Intrik a zrady,ale nejde zde už jen o základní dvě postavy ( Nathaniel a Bartimeus) ale přidává se i třetí a tou je Kitty.Osobně si myslím,že tento díl je ještě lepší než první a že se to do dalšího a posledního dílu ještě vystupňuje směrem nahoru. :)
____________________________________________________________________