18 dubna 2010




Žánr : Román - Fantasy - Horor

Informace o Knize
Autor L.J.Smith
Vydání 1 / 4
Ilustrace Nejsou
Počet Stran 248
Výška
Šířka
Hřbet Knihy
Nakladatelství Fragment
Rok Vydání 2009
Překladatel/ka Lucie Schürerová




Můj popis knihy

Hlavní postavy
  • Elena ( z počátku obyčejná holka )
  • Stefan ( Upír )
  • Daemon ( Stefanův zlý bratr )
Série
  1. Díl = Probuzení ( Zde uvedeno )
  2. Díl = Souboj ( Zde uvedeno )
  3. Díl = Zášt ( Zatím neuvedeno )
  4. Díl = Temné Shledání ( Zatím neuvedeno )
Na tuhle knihu jsem narazil čistě náhodou, když jsem klikal na netu a spatřil reklamu s tímto titulem.Přečetl jsem si krátkou recenzi a řekl jsem si, že si tuto knihu skusím přečíst proto, že knih s upíří tematikou v tomto blogu moc není.
První díl se mi zdál v celku dobrý, ale podle hodnocení ostatních, které znám, je to po třetím díle už nuda.Tak uvidím jak tento čtyřdílný fantasy román bude bavit mě.

Elena Gilbertová se vrací po dlouhé době z Francie do svého rodného města Fell´s Church kde se stává po krátké době opět královnou střední školy a každý kluk po ní touží, protože je tak andělsky krásná. Ale ona o ně nemá zájem.Po pravdě řečeno ona ještě nenašla pravou lásku, kterou se tak urputně snaží najít.Jak brzy zjišťuje, tak ani její přítomný kluk Matt není ten pravý.
Matt je velmi hodný a nikdy by na Elenu nevstahl ruku, ale ona cítí, že to, co je mezi nimi, je pouhé přátelství. Elena ještě netuší, že v nadcházejících týdnech se jí má život od základů změnit.
Stefan Salvatore se po mnoha letech opět vrací do Fell´s Church, kde věří, že zapadne mezi ostatní lidi a prožije si zde hezký "zbytek" života.Je rozhodnutý po zlé minulosti, kterou zatím neznáme, začít znova.Proto se hlásí na zdejší střední školu, kde se mu také má změnit nadcházející život.
Elena jde po dlouhé době opět do školy a má strach, jestli bude všechno jako dřív. Přece jenom uběhla nějáká doba...Elena ponořená do svých myšlenek si najednou všimla velikého havrana na větvi, jak ji pozoruje.Velkého ? Ne...Toto byl největší havran jakého v životě viděla a navíc měl takové zvláštní inteligentní oči. Eleně se nelíbilo, jakým způsobem jí ten pták sleduje a proto ho zahnala.
Později se ukázalo, že její starosti byli zbytečné. Přátelé i všichni ostatní jí opět přijaly do svych řad a ona se opět chytá titulu královny školy.Ale něco má být pro tento školní rok jinak...
Stefan byl nervozní...První den, a on příjde do školy pozdě, protože musí ještě lovit.Stefan si ulovil jedno menší zvíře a po té se vydal směrem do školy, kterým ho však překvapil velký černý havran. Stefanovi přišel zvláštní, ale nevyslal směrem k ptákovi síly, kterýma by mohl číst jeho myšlenky.Pták po malé chvilce odletěl.Přesto Stefanovi přišel havran podezřelý a proto se rozhodl, že jestli ho ještě někdy uvidí, vyšle k němu své síly, aby pro jistotu zjistil co je ten tvor zač.

Na škole je nový kluk. Ale to není všechno ! Tento Stefan Salvatore, jak si říká, je nadpřirozeně krásný a tajemný ! Neunikl mnoha pohledům dívek a neunikl ani pozornosti Eleny.
Když ho Elena poprvé spatřila, rozhodla se sním seznámit, protože se jí zdál sympatický a krásný. Stefan se jí ale vyhýbá a ona neví proč. Jak se jí může nějaký kluk vyhýbat ? Vždyť ona je krásná, přitažlivá a navíc to o sobě moc dobře ví.A proto se rozhodla, že tohoto neznámého, tajemného žáká zbalí.Je to pro ní velká výzva...Ale to se jí nedaří , protože Stefan jí stále ignoruje.Jediný, ským se trochu Stefan baví je Matt. Ale ani jemu neříká nic o svém soukromém životě.
Elena je zoufalá, a navíc zjišťuje, že je do Stefana zamilovaná. Kdyby neměla podporu svých přátel a dokonce i jejího bývalého kluka Matta,všechno ohledně Stefana by zřejmě vzdala. Ale takhle se "skoro" všechno brzo stane podle její touhy.
Elena i Stefan byli pozvání na večírek, kde se má prolomit ignorování Stefana vůči Eleně.
Elena je tak zoufalá po Stefanovi, že to přehání s pitím a vydává se s školní partou "pijáků" na hřbitov.Tady dělají rozruh a ničí památky mrtvých. Když se tak nějak všichni rozdělí a ona zůstane sama jen se spolužákem Tylerem, dostává skutečný strach.
Tyler využil chvíle, kdy je sám s půvabnou dámou a snažil se Elenu znásilnit...Dřív než se tak stalo se ale hned zaním objevuje Stefan, který mu pěstma vysvětlí, jak se má chovat k dámě. Kdyby ho Elena prosením nezastavila, snad by Tylera i zabil. Takhle se Tyler v bezvědomí váli o jeden náhrobek a Elena žáda vysvětlení od Stefana.Proč se jí tak vyhýbá? Proč jí zachránil, když jí tak nesnáší a ona se o to neprosila ? A tady Stefan prohrál nad svým sebeovládáním a začíná jí vášnivě líbat.
V ten moment je Elena totálně zmatena, ale na druhou stranu šťastná, a už se na nic neptá...
Když jí Stefan odváží autem domů, oba dva zjišťují, že před Eleniným domem stojí policie a velký chaos lidí. Brzy se dozvídají, že jednu holku z "pijácké" party u hřbitova něco napadlo a ona je nyní v šoku a neschopná rozumně mluvit...Co to jen mohlo být ?
Na druhý den se z toho všichni vyspí a věci ohledně hřbitovního incidentu utichají..Ale za rohem se nachází hned další potíže, které dají příběhu pravý smysl.
Je Helowín a podle toho se taky místní Střední škola zařídí. Je zařízen hrad hrůzy, ve kterém má každý žák odehrát svou strašidelnou roli, aby postrašily místní zájemce o tuto atrakci.
Přípravy vrcholí a Stefan je nečekaně převlečený za Upíra. Po pravdě řečeno se ani moc převlíkat nemusel.
Ještě před zahájením strašidelného hradu má Elena menší problém s jedním Profesorem, který odmítá hrát roli obětovaného člověka na obřadním stole.Stefan jí ale slíbí, že to zařídí a profesor je po jejich rozhovoru nečekaně oddaný své roli..Po té Stefan odchází neznámo kam. Ještě více se tomu diví Elenina kamarádka, která si to jde ověřit, protože se jí nezdá, že by byl profesor tak lehce přemluvitelný.
Přichází k obřádnímu stolu, kde leží profesor s falešnou krví na oblečení a má hrát roli mrtvého člověka. Když k němu dívenka příchází, tak s výkřikem zjistí pravdu.Profesor není mrtvý jen jako, ale doopravdy a navíc mu chybí velké množství krve. Není pochyb,Profesor byl zavražděn.
Kolem profesorova těla se nahrnuje houf studentů. Elena tomu nemůže věřit a místní student Tyler vše ještě komplikuje..Tvrdí, že za touto nechutnou vraždou stojí nový student Stefan Salvadore s argumenty : Útoky na žáky začali před dvěmi týdny, přesněji řečeno v dobu, kdy sem Stefan Salvadore bůh ví od kud přišel. Mimo to, kdo z vás o něm něco ví ? Nikdo... A kde je pan Stefan Salvadore teď ?
Tak takto podobné slova měli na všechny studenty šokující vliv..Na všechny až na Elenu, která tomu nevěří...Jak by mohl její miláček být vrahem ? Ne..To není možné a proto Matta pohledem prosí, aby šel Stefana varovat před hordou studentu, která ho bude pronásledovat za vraždu, kterou beztak nespáchal.
Matt váhá, ale když vidí Elenin pohled, a zrekapituluje si Stefanovo počínání na této škole, souhlasí. Už si také nemyslí, že Stefan je vrahem.
Matt nachází Stefana válícího se na zemi, před budovou školy na parkovišti.(Stefan má nedostatek krve, bez které nemá sílu)
Tam Stefanovi poví co se stalo, a že si teď všichni myslí, že to udělal on a že mu půjdou po krku. Stefan je zmatený a nešťastný...Jak si jen mohl myslet, že tady mezi lidi zapadne? Vždyť je to noční stvůra, která nemá právo na denní život a je odsouzená k věčné temnotě.
Stefan bere Mattovo varování na vědomí a utíka s poslednímy slovy : Rozluč se za mě s Elenou...
Druhý den se Elena marně snaží Stefana ve škole najít a proto se vydává do blízkého penzionu, ve kterém ví, že Stefan žije. Tam jí čeká šok. Elena zde nachází rozházené věci, jako by zde něco zápasilo a všude strašnou neplechu. Ale to není všechno...Uplně nahoře nachází Stefana, ale s krví kolem úst a s mnoha mrtvými krysami kolem nohou..Né, pomýšlí si...To není možné. S leknutím couvá k zábradlí, které je už ovšem moc staré a pod její váhou praská.Elena letí z vysokého patra dolů.Čeká jí jistá smrt, ale ta se nestane.Z ničeho nic, se ocitá v Stefanově náručí, která jí nadlicky zachránila před jistou srmtí.
Stefan se na ní dívá tak nešťastným pohledem plné lítosti a žalu. A tady Elena pochopila, že on nevraždil. Ona ho miluje a i přes to, co viděla a chce znát jeho celý příběh...Stefan už nedokáže dále nic tajit, a řekne jí všechno, co před ní tak neústupně tajil..Příběh minulosti právě začíná...
Tento Stefanův příběh je o jedné dívce, které se v dnešní době hrozně podobá Elena.Ale tento příběh je z minulosti.Přesněji řečeno z dob kvetoucí Italské renesance.
Tenkrát se Stefan zamiloval do dívky se jménem Kathrin. Tato dívka měla temné tajemství, které znal pouze on, ale po nějaké době i Stefanův bratr Daemon. A v tom byl ten problém. Tím tajemstvím totiž bylo, že Kathrin byla obyvatelkou noci - přesněji řečeno Upírkou. Kathren měla na ruce prsten, který ji částečně, ale dost dostatečně kryl před slunečním svitem. Kdyby tento prsten nenosila, na slunci by se z ní stala hromádka popelu.
Stefan Kathren vyjadří to , co kní cítí, a ona mu to opětuje.Řekne mu, že ho také miluje. Ale to není všechno. Miluje taky jeho bratra Daemona. Daemon a Stefan se vzájemně nenávidí. Zjištění, že je Katrhen miluje oba, je přivedlo do hádky.Kathren je ale uklidní se slovy, že tuto noc si jednoho z nich vybere.
Kathren je upírka, a její druh by musel být taky upír,protože upíři mají věčný život.A proto tuto noc zajde za Daemonem, aby ho proměnila v upíra a tím spolu mohli být na věky.Daemon je šťastný.Myslí si, že si ho Kathren vybrala jako svého druha.To se ale trochu spletl a druhý den je z toho patřičně v šoku.
Kathren druhý den přijde k oboum bratrům, aby jim oznámila, koho si vybrala. Přicházi k Stefanovi a daruje mu zvláštní prsten se slovy : Brzo ho budeš potřebovat. Stefan je velice šťastný..Kathren si vybrala jeho. Není divu, že je v šoku , když Kathren vytáhne ještě jeden prsten a ten daruje Daemonovi. Stefanovi i Daemonovi koluje v hlavě jediná myšlenka : To je absurdní. Po té se začnou bratři strašlivě hádat. Kathren to nechápe.Básní před nimi o tom, jak všichni tři budou žít na věky a ve společné lásce.
To ale Daemon a Stefan nemůžou ani slyšet. Ti dva se vzájemně nenávidí a nechtějí se dělit o jednu ženu.
Druhý den Stefan s Daemonem hledají Kathren. Ale marně.
Nacházejí jí až v tamní zahradě, ale už není živá. Jediné co po ní zbylo byl dopis, a hromádka popela. Proč to udělala ? Odpověď je v dopise, ve kterém stojí, že to byla chyba vybrat si je oba dva, a že je jí to líto a proto spáchala sebevraždu, tím, že si sundala prsten. Bylo to od ní trochu sobecké že? Chtít oba dva bratry...
Ale Daemon a Stefan si její úmrtí vzájemně vyčítají a proto se začíná odehrávat bitka na život a na smrt. Bitka skončí tím, že si oba dva bratři navzájem mečem propichují srde.
Celá rodina si myslí, že jsou oba dva mrtví, ale ne. O půlnoci se oba dva vyhrabávají ze svých hrobu, protože jed , který je přeměňuje v upíry už začíná působit.
Na to , aby se dali opět do bitky jsou ale oba slabí, a proto se jejich cesty zatím rozdělují s jednou vyjímkou. Po dobu, co se bratři neviděli, zhruba pětset let, se Daemon krmil krví lidí.Ale Stefan není barbar, a proto dal přednost krvi zvířecí. Ale lidská krev je mnohem výživnější a proto má v dnešní době Daemon mnohem větší sílu nez Stefan.
Elena přišla na strašlivou věc. Řekla Stefanovi, že Daemon je mezi nimi. Potkala ho už v nedávné minulosti, kdy se mu skoro podařilo Elenu políbit.
Stefan tomu nemohl uvěřit, a proto se vydal na tamní hřbitov , kde se mu Elenina teorie potvrdila. Jeho bratr Daemon zde opravdu byl. A chovával se před Stefanem díky svým mnohem silnější sil, než jsou Stefanovi. Daemon se zjevil Stefanovi na hřbitově v podobě velkého havrana.Po té se Daemon převtělil do své lidské podoby. Po té začala hádka směřující k bitce...Ale tentokrát Daemon Stefana bez problému zneškodnil se slovy : Nech Kathren být, nebo příjdeš o život... Daemon je mnohem silnější než Stefan, kvůli způsobu potravy. Porovnání sil mezi Daemonem a Stefanem je asi jako porovnání sil mezi Stefanem a obyčejným člověkem.
Kathren se druhý den snažila Stefana najít, ale marně. Tušila, že Daemon mohl Stefanovi ublížit a proto se vydala na tamní hřbitov kde začala volat Daemonovo jméno...
Opakuje se příběh minulosti ?



Můj názor na knihu

Ze začátku mě tato kniha přisla velmi podobná jako sága Twilight od S. Meyerové. Ale později je tento příběh z cela odlišný.
I přes kritiku mých známých se mě osobně tato kniha v celku líbila a určitě budu pokračovat v četbě nadcházejících dílů a v budoucnu se také více zaměřim na čtení těchto knih s tématikou upírů, jako je například Škola Noci...

3 komentářů:

cOm4x řekl(a)...

:) tak bych řekl, že podrobnější popis této knihy na netu už asi nenajdete :D Ja se o to snažil , ale s neuspěchem :) ;).

Anonymní řekl(a)...

ja sem nasla kratsi obsah teto knižky =)

Anonymní řekl(a)...

Není to Daemon, ale Damon :) ale jinak je to super! ;)

Okomentovat