22 března 2010
Můj TIP !

Žánr : Fantasy ( Akční - Válečná )


Informace o knize naleznete dole !

Tak tato kniha od Christophera Rowleyho mě vážně dostala.
Ze začátku jsem si říkal, že to bude nějaká totalní nudná blbost už podle hlavního ob
rázku. Ale omyl !
Sice jsem se prvních pár stránek nudil, ale Bazil - Zlomený Palcát je jednou z nejlepších Fantasy knih kterou jsem kdy četl a to jsem teprve u prvního dílu!
Po pár desítek stránkách čtení jsem se musel zasmát, protože jsem si uvědomil, že hlavní postava Bazil, je tím malým prckem dole na obrázku.
A já si zpočátku mylňe myslel, že Bazilem je ten obr nad tím dráčkem,kterého jsem si z prvu ani nevšiml.


  1. díl = Bazil - Zlomený palcát (uvedeno)
  2. díl = Drakův meč ( Zatím neuvedeno)
  3. díl = Váleční Draci ( Zatím neuvedeno)
  4. díl = Bojový drak ( Zatím neuvedeno)
  5. díl = Drak na konci světa ( Zatím neuvedeno)
  6. díl = Draci z Argonathu ( Zatím neuvedeno)
Hlavní Postavy

  • Bazil ( Je drak , Později přezdíván "Zlomený Palcát" )
  • Relkin ( Dragonýr, byl mu přidělen už v mládí drak Bazil )
  • Lagdalen ( Z rodu Tarcho, má vznešenou rodinu )
  • Lessis z Valmes ( Mocná čarodějka)
  • Thrembode ( Mocný čaroděj na straně zla )
  • Besita ( Princezna , původně budoucí královna )
  • Temný Vládce ( Zlý, nechutný...To díky němu vznikl tento příběh...Temný vládce je kámen, který kdysi stvořili Mágové.)

Kapitola první začíná každoroční slavností města Marneri, při které se schází mocné čarodějky, aby obnovily kouzlo hradeb, střežící toto město.Díky kouzlům které čarodějky rok co rok obnovují, se do hradeb dostávají duchové : Osver, Yepero, Afo a Ilim a svou silou je chrání proti magii nepřítele.A právě v tento den velkých oslav má jedna novicka se jménem Lagdalen z rodu Tarcho velký pech.
Právě v hodinách ťechto hodů, má totiž za trest kydat hnůj v městských stájích.Důvod proč trčí ve stájích a nebaví se spolu s ostatními na slavnosti? Lagdalen je totiž mladá holka, která se zamilovala do mladého, krásného elfa se jménem Werri. Jenže s ním byla načapána ve skříni a to je přísně zakázáno. Lide a Elfové spolu nemohou žít, jelikož jejich potomci by byli Skřeti. Skřeti jsou tupá zvířata, která jsou rozena pro boj.
Lagdalen se to zdálo být strašně nefér...I přes to, že o ní elfí kluk Werri zjevně neměl zájem, jí se po ňem stýskalo.
" V Lagdalen Tarcho byly vkládány velké naděje, prohlásila lady Flavia, když udělovala trest "
A tak tu teď stojí ve stájích, a kydá pitomý hnůj ! A co hůř? Té nebohé holce se nešťastnou nehodou podaří shodit kolečka naložena plna hnojem..Toto už je na Lagdalen moc.S brekem se sesouvá k zemi , když v tom slyší škodoliby smích po levé ruce..Ten pobaveňe škodolibý smích patřil dragonýrovi se jménem Relkin.V té chvíli pocítila Lagdalen pocit silné nenávisti...Vystřelí po dragonýrovi kámen z praku, Relkin se mu vyhnul, ale po pár minutách se vrátí spolu se svým drakem Bazilem a Lagdalen vypomůže s hnojem, spolu s výmluvou, že si myslel že je to nějaký stájní kluk.
A to bylo tenkrát po prvé co se tyto dvě postavy setkaly...Od té doby tahala Lagdalen dragonýra Relkina z jednoho průseru za druhým.Jednoho dne Relkin za Magdalen přišel s prosbou, aby mu přinesla z jedné budovy falešný certifikát, jelikož originál Bazilovi chybí.Díky tohoto certifikátu by se Bazil mohl zůčastnit bojů v aréně.Jedná se o konkurz do legie. Relkin a Bazil chtějí do legie, protože jsou oba stvořeni pro boj.A tak jim na to Lagdalen kývla.
Bazila při zápase zraní neférově drak jménem Smilgax, při čemž Bazil příjde o konec svého ocasu.Tento ocas je pro boj velice postradatelný.Bojový drak bez něj nemůže sto bojovat.V konci ocasu totiž drží palcát.Bazil je tvrdohlavý...Relkin se snaží najít nějaký spůsob jak Bazovi pomoct, ale Bazil má poraženeckou náladu.Ale Relkin se dozvídá o jedné léčebné květině,po které by Bazilovi dorostl ocas.Problém je v tom, že na ní Relkin nemá.A tak mu nezbývá než krádež.Vydává se tedy do jedné zahrady, kde shání onu léčebnou rostlinu.Ale má smůlu..Při cestě na zpět je zadržen mocnou čarodějkou se jménem Lessis.
Lessis si vyslechne Relkinovův přiběh.Relkin má štěstí, že čarodějka je laskavá a chápavá.Dává Relkinovy květinu spolu s návodem na přípravu, se slovy : " Počítej s tím, že tvému drakovi to moc chutnat nebude " .
Nic méně Relkina nemá minout trest rákosky...Ale mine,díky jeho kamarádky Lagdalen která ho už po druhé dostane z maléru.Relkin je šťastný..
Ale čarodějka měla pravdu.Bazil dělal velké scény, než ten obsah, který mu bazil připravil , vypil.Nic méně po několika dnech Bazilovi opravdu ocas doroste.Bazil je šťasten.Sice nový ocas není hezký a vypadá divně,ale je rychlejší a silnější než ten původní !
Bazil a Relkin se spolu tedy dostávají do Legie, ale jejich a Lagdalenin osud se má ještě střetnout.
Lagdalen je odhalena.Někdo zjistil, že propašovala falešný certifikát určený Bazilu z Quosh.Za tento prohřešek je vyhozena a strácí nárok na titul Novicky. Lagdalen propadá pláči.Ale má štěstí...Při cestě domů potkává čarodějku Lessis, která jí nabízí místo její asistentky.Lagdalen a asistentka jedne z nejmocnějších čarodějek? Lagdalen tomu nemůže uvěřit, ale samozřejmě souhlasí...
Relkin a Bazil jsou zatím posláni s polu s oddílem 109 na určenou Missi...Ještě netuší co je čeká.
Princezna Besita byla unesena ! Unesl jí mocný čaroděj Thrembode, který jí má za úkol dovést Temnému Vládci.A tak začíná hon za Thrembodem s jediným cílem : Navrátit zpět princeznu...Proč ? Protože když nebude královnou ona, tak se králem stane její hloupý bratr...A to by byla katastrofa...Celé město by na to doplatilo.A to se nesmi stát ! A proto se Lessis spolu s Lagdalen vydávají po stopách Thremboda a jeho zajatkyně.
Thrembod si udělal na cestách k temnému vládci z Besity dvě věci : Za prvé otrokyni a za druhé milenku.Očaroval totiž Besitu kouzlem, díky kterého jej Besita velice miluje !Thrembod je chytrý, vypočítavý a má velké štěstí.Už ví, že po něm půjde mocná čarodějka Lessis...
Lessis spolu s Magdalen se tedy vydávají po stopách uprchlíka a jeho zajatkyně..Čeká je dobrodružna cesta, při které Lessis bude muset uspět.
Schyluje se k boji ! 109 oddíl je jedním ze tří oddílu na straně dobra..Na začátku své misse má na své straně hordu vojáku a tucet draků..Na straně zla v této bitce stojí tucet hnědých trollu,horda skřetů a kdo ví čeho všeho...Trollové jsou ale bojovníci, kterým se dokážou vyrovnat jen draci !První útok odrazily...Ale blíží se další. 109.oddíl s polu se zbytkem ostatních oddílu bojují proti velké přesile a vypadá to že budou pobyti do posledního muže ! Pak se stal ale zázrak...Někde daleko za kopcem se ozvaly trumpety ! Že by posily ? Na tom teď nezáleží ! "Zatrubte a vyrazíme do boje ! " Skřeti a spol jsou zmateni a dostávají strach.Teď když skoro rozdrtily nepřátele knim přicházejí posily ! Jak je to možné? Skřeti a spol se nic méně dávají na ústup.Toho zbytek 109. oddílu a spol využívají a skřety pobíjejí na jejich útěku.Vyhráli ! Je to k nevíře, ale skutečně vyhráli proti tak velké přesile ! Nic méně jejich vojsko je skoro rozdrceno..Zbyli jim jen čtyři schopni boje draci a hrstka bojovníku..Navíc po spojencích kteří je troubením zachránily nejsou žádné stopy..Jak je to možné?Kde se jejich armáda poděla?Na tyto otázky vojáci brzo dostávají odpověď.
To Lessis a Lagdalen troubily..Udělaly to pomocí kouzla a teď dohánějí 109. oddil a spol s novými rozkazy. 109.oddíl a spol jsou čarodějčinou jedinou naději na úspěch dopadení zlého čaroděje na cestě k temnému vládci. 109 oddíl a spol jsou totiž jedina armáda, která je na blízku.Široko daleko by jste žádnou jinou spojeneckou armádu nenašly.
109 oddíl a spol jsou z počátku Lessisinou návštěvou pocteni.Ovšem jejich nadšení netrvá dlouho.Podle nových rozkazů musi Lessis poslouchat a doprovázet jí v její missi za dopadením mocného čaroděje, který unesl princeznu Lessis.A tak se Lagdalen a dragonýr Relkin znovu setkávají...Čeká je ještě dlouhá cesta, na které si Relkin uvědomí, že Lagdalen miluje.Ale Lagdalen se zamilovala do generála 109 oddílu a navíc je pro ní Relkin moc mladý.Lessis štve celé vojsko na dalekou cestu.Na cestách za čarodějem je čekají v bojích ještě velké stráty.Vojáci se už domlouvají na spouře.Ale Lessis k nim příšti den promluví slovy, které z nich udělá věrné "vojsko" , které by jí následovalo až do pekel.Ale zlého čaroděje stále nemůžou dostat.Lessis to tedy zkusí ještě naposled !
Mimo toto se Bazil stratil od zbytku oddílu...Na svých tulkách potkává dračici, do které se zamiluje a se kterou se chce spářit.Ale dračice se mu vysměje.Bazil je válečný drak, nemá křídla jako jeho předchůdci a pro tuto dračici se nezdá dost vhodný..Přilétá další drak.Tento má křídla.Tento drak má v úmyslu spářit se s dračicí.Bazil ho vyzve na souboj.Bazil druhého draka zranil a tím vyhrál..Bylo to jasné.Druhý drak byl sice větší, tlustší a měl křídla,ale oheň takový draci už chrlit dlouho neumí, takže proti Bazilovi, ostřílenému boji,který sice neměl křidla neměl šanci.Drak ale neumře.Bazil ho nechtěl zabít.Ale zápas vyhrál,čímž si získal dračici a poté se úspěšně vrací ke zbytku svého oddílu.Drak, který podstoupil zranění od Bazila přežil, ale příště už bude vědět, že s válečným drakem si nemá začínat.
Thrembode s Besitou už jsou v sídle Temného vládce.A to je poslední válečný plán Lessis. S několika desítkama,né li jen s jednou desítkou vojáků se vydávají do sídla Temného vládce, kde jsou odhodláni Besitu získat zpět.Zbytek armády je již smířena se smrtí.Lessis se žene za Čarodějem neúprosně, stráty nestráty.Radši obětuje celé vojsko než aby město Marneri stratilo budouci královnu ! Jediné Eso které mají, je moment překvapení.Thembode nebude čekat, že by čarodějka byla až tak troufalá a pronásledovala ho až do sídla temného, které je ozbrojeno až po uši hordou vojáku.Všichni jsou ale pochytání s vyjímkou Lessis, Relkina a Lagdalen. Ti se teď schovávají v podzemních uličkách sídla temného vládce a čekají na svou chvíly.Paní Lessis je při cestách sídlem temného ale raněna a umírá..Jako zázrakem jí ale zachraňují krysi a jejich král kocour, který je Lessis ještě něco dlužen.Aby Lessis přežila, tak potřebuje pár magických věcí, pro které se ochotně Relkin vydává.Tyto věci najde v sídle temného vládce, ale lehké to nebude !
Drak Bazil je chycen a svázan do řetězu s polu s poslední dračicí která z jejich oddílu přežila.Ta později ale umírá v aréně pro zábavu temného...Bazil je odveden na rozhovor s temným.Když příjde k černému kamenu, zjistí že právě tímto kamenem je ten slavný zlý Temný Vládce...Jak může komunikovat ? Ovládl tři lidi, které zohavil a každého znich používa k jiným účelům.Jeden muž mu nahrazuje Ústa,jiný zase uší a žena mu nahrazuje sluch.Temný vládce Bazilovi nabízí místo mezi jeho vojáky.Bazil odmítá a neodpouští si par urážek na Temného.Temný vládce tedy rozhodl, že Bazil bude bojovat v koloseu pro zábavu jeho a zbytku "populace" tohoto sídla.
Drak Bazil dostal do kolosea stvůru,ktrá zabila jeho kamarádku z bývalého 109 oddílu.Bazil nemá svůj palcát, se kterým by stvůru snad mohl porazit a tak to zatím vypadá, že ho stvůra za nějakou dobu zabije.
Relkin pobíhal uličkama sidlem temného vládce a na jednom stojanu zahlédl Bazilův meč ! O něco dál si všiml, že jeho drak Bazil stále žije,ale že je vystaven smrtícímu nebezpečí v koloseu! Neváhal a Bazilův meč hodil do kolosea.Bazil byl šťastný,políbil svůj meč a jednim mocným máchnutím rozpůlil stvůru až do půlky pasu.
Relkin získal co potřeboval a vrací se k paní Lessis s užitečnými zprávami o čaroději , který unesl Besitu.Lessis přežila.Její kouzlo obětovalo krále myší..Kocour zemřel,splatil to,co Lessis dlužil.Lessis je teď silná, že už ani nepamatuje kdy byla v takové formě.Je hbitá jako kočka ! Spolu s krysí armádou se vydávají směrem ke koloseu.
Bazil dostává dalšího protivníka..Je jím nějaký mohutný drak bez křídel, který má v očich nenávist a chuť vraždit. Po několika minutách bazil osloví druheho draka v dračím jazyku : " Ty seš ten drak,se kterým jsem se setkal tenkrát v tom boji o dračici !" Drak se na chvíly zastavil a pravil : "A ty seš ten drak, se kterým jsem bojoval o dračici a prohrál jsem...Ty jsi Bazil z quosh"
A potom se oba draci dohodli, že už nebudou prolivat krev na sobě, ale že obrátí svůj hněv proti temnému vládci.
Posily dorazily...Lessis, Relkin, Lagdalen a armáda krys osvobozují zbytek mužů, kteří přežily a jsou schopní boje.Tato armáda, se dostává do kolosea, kde již dělají zkázu dva mocní draci.
Jsou jednotní..Teď mají šanci naposledy vydat odpor.Temný vládce začíná mít strach.(Všechno to sleduje z vysoké výšky, kde je zachycen na železných řetězech)
Lessis ví že Bazil toho udělal už dost, ale přesto ho posílá zničit temného vládce.Bazilovi je to potěšením.Vyšplhá se do výšky úrovně temného vládce.I přes to, že je raněn hordou šípu, které do něj střílí temné vojsko,je úspěšný.Přesekne řetězy které drží temného vládce ve vzduchu a ten v podobě kamene padá vstříc své srmti.Boje ustály..Je rozhodnuto.Zelený náchově drak který se osvědčil jako spojenec nachází Bazilovo nevládné tělo na zemi.Zvedne jej ze země a pokládá ho na zem mezi všechny ostatní. (Relkin,Lessis,Lagdalen a spol.)Relkinovy se po tvářích kouleli slzy.Jeho drak byl popálený,ohořely,celý od saze a krve a navíc prošpikován mnoha šípy.Lessis ověřila jeho životní funkce se slovy : " Ještě žije".Relkin tomu nemohl uvěřit ! Byl štestím bez sebe ! Bežel pro horkou vodu a nástroje, které jeho drakovi pomůžou...
Povedlo se..Temný vládce zemřel a drak žije.

____________________________________________________________________


Informace o knize

  • Autor : Christopher Rowley
  • Vydání : první z šesti
  • Ilustrace : Nejsou
  • Počet stran : 437
  • Výška :
  • Šířka :
  • Hřbet knihy :
  • Nakladatelství : Fantom Print
  • Rok Vydání : 2000
  • Doporučená cena : 199 Kč

Doporučení

Kniha je místy vtipná, plná podrobně popsaných bojů mezi lidmi,draky,skřety,Troly atd...Takže je plná ras.Kniha se dá doporučit snad jen čtenářum Fantasy - Akčně válečným žánrů, kterým se líbi příběhy na pokračování.Já osobně této knize dávám palec nahoru a těším se na další díly, které si nepochybně v blízké budoucnosti přečtu.

____________________________________________________________________

0 komentářů:

Okomentovat